Комисията по култура и медии обсъжда промени в Закона за радиото и телевизията
Секция: КУЛТУРА
28 Май 2020 08:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Комисията по култура и медии обсъжда промени в Закона за радиото и телевизията

/КРОСС/ Парламентарната комисия по културата и медиите ще обсъди на днешното си заседание два проекта за промени в Закона за радиото и телевизията, внесени от депутати от „Обединени патриоти".

Единият законопроект предвижда въвеждането на квоти за българска музика в радио- и телевизионните програми, а другият предлага мерки срещу дезинформацията в интернет.

Най-малко 1/3 от музикалното съдържание на медиите извън новините, спортните предавания, рекламите и филмите трябва да е предназначено за българска музика, а най-малко половината от българската музика с текст трябва да бъде с текст на български език. Това се посочва в едно от предложенията. Предвидени са и санкции от 5 000 до 20 000 лева при нарушения.

Вторият проект за промени с Закона за радиото и телевизията е внесен от Александър Сиди и негови колеги от групата. В него се предвижда регистрация в СЕМ на сайтовете и платформите.

В становището на БНР се посочва, че предложените в проекта разпоредби, освен че влизат в противоречие с основн принципи на конституционното и наказателно право, са практически неприложими. Редица организации, сред които Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори, както и СЕМ, също излязоха с отрицателно становище по проекта.