Емил Караниколов: Държавната компания ще направи прозрачен пазара на горива
Секция: ИКОНОМИКА
28 Май 2020 09:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Емил Караниколов: Държавната компания ще направи прозрачен пазара на горива

/КРОСС/ По отношение на регулацията на пазара на горива, има една независима комисия, която си върши работата. Трябва да се обърне внимание последните три години какви мерки се взеха в сектора. Преди около година и половина беше направена една презентация на една виртуална зала, където три администрации, които контролират горивата - митниците, службите, направихме заедно звено, в което да се контролират всички данъчни складове, всичките рафинерии с камери и видеонаблюдение. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Емил Караниколов, министър на икономиката. Той допълни, че е бил приет и Закон за горивата, който беше приет със сериозни протести, с корекция от КЗК, че законът не създава достатъчна конкуренция и той беше преработен.

Министърът на икономиката припомни, че държавата притежава два данъчни склада, които притежават допълнителни празни обеми - идеята на управляващите тези обекти да преминат към новото държавното предприятие. Дадем ли допълнителни мощности - много други участници ще може да влязат на този пазар, което означава по-добри цени и по-голямо качество на горивата, каза министърът.

На въпрос дали действията на държавата не подпомагат друг играч на пазара, икономическият министър отговори, че Държавната компания ще дава възможност за повече публичност и прозрачност. Ние не казваме, че само държавата ще може да ползва складовете, а напротив - колкото повече участници, толкова по-добре, каза още той. Емил Караниколов допълни, че според КЗК няма достатъчна конкурентност в момента, становището е от миналата година. По думите му по време на пандемията е имало много динамични цени на горивата и са засечени разминавания между ниските цени на петрола и цените по бензиностанциите.