Кристина Сидорова: В доклада за работата на КПКОНПИ няма и дума за Апартаментгейт и Терасагейт
Секция: ПОЛИТИКА
28 Май 2020 13:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кристина Сидорова:  В доклада за работата на КПКОНПИ няма и дума за Апартаментгейт и Терасагейт

/КРОСС/ „Още преди 2 години парламентарната група на „БСП за България" прогнозира, че КПКОНПИ няма да се справи с един от най-големите проблеми на българското общество, а именно - корупцията. Припомням, че в началото на тази година Трансперънси интернешъл постави България на 74-то място по индекс на корупция - това ни отвежда на дъното на Европейският съюз." Това заяви народният представител от „БСП за България" Кристина Сидорова. Тя допълни, че миналата седмица, в своя препоръка Съветът на Европейския съюз относно Националната програма за реформи България 2020 заяви, че в България все още няма присъди по дела за корупция по високите етажи на властта. Сидорова отбеляза, че това е поредното доказателство, че правителството няма напредък в борбата с корупцията.
„Какво не четем в доклада на КПКОНПИ? Не четем, че комисията, която е призвана да се бори с незаконното придобиване на имущество, се оказа в епицентъра на скандал за такова, незаконната тераса на бившия председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев. В този доклад не четем и за „Апартаментгейт" - още един голям скандал с незаконно придобиване на имуществото от властта", коментира Сидорова. Сидорова подчерта, че през изминалата година комисията е получила общо 166 сигнала за евентуален конфликт на интереси, а е установила такъв единствено за 14 случая, като са наложени глоби само за 173 511 лв.
„Надявам се, че наложителните законодателни промени, за които освен нас, говори и г-н Цацаров, ще бъдат скоро факт и ние ще имаме работещо антикорупционно законодателство и ефективна комисия. С един недобър закон няма как да имаме добре и ефективна работеща комисия. БСП няма да подкрепи доклада", завърши Кристина Сидорова.

Милко Недялков: Не се акцентира върху борбата с корупцията
„В доклада на КПКОНПИ няма анализ и насоки за ефективно противодействие на корупцията. Този закон е направен единствено да демонстрира дейност на българската държава по борбата с корупцията, а не да работи реално." Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България" Милко Недялков от трибуната на Народното събрание.
„В този доклад няма анализ и насоки за ефективно противодействие на корупцията- каквото е целта на закона. Особено за прояви на корупция за лица, заемащи висши публични длъжности. В този доклад липсва акцент за борбата с корупцията.", завърши Милко Недялков.

Крум Зарков: Настоявахме за различен орган за борба с корупцията
„Спомена се няколко пъти, че, видите ли, единствената критика на БСП към Закона за КПКОНПИ е кой назначава председателя на комисията. Това е една от критиките ни. Но ние концептуално се противопоставихме на идеята да се сливат органи, работещи по различни процедури, и представихме друг вариант, в който този орган, не само че беше оглавяван по друг начин, но да има други цели, други функции, други правомощия. А именно - да се създаде нов, стегнат орган, който да разследва корупцията по високите етажи и да се бори за постигането на осъдителни присъди в рамките на наказателния процес." Това каза Крум Зарков, зам.-председател на ПГ на „БСП за България", от парламентарната трибуна. По неговите думи в това се е състояла и основата на критиката на БСП към закона и към органа, който трябва да го изпълнява, докато въпросът - кой назначава нейния председател, е бил предмет на друг дебат, имащ отношение към независимостта на комисията - доколко тя трябва да бъде независима от управляващите. „Затова този доклад е важен всяка година - за да поставим някои елементи на разсъждение и да видим кои неща могат да бъдат подобрени и как", посочи Зарков и призова да не се подценява дебатът по съществото на различните видове борба с корупцията. "Ние все още твърдим, че корупцията се бори и чрез Наказателния кодекс", каза Зарков.