"Хъбъл" получи снимки на най-древната пръстеновидна галактика досега
Секция: Наука
28 Май 2020 16:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Хъбъл" получи снимки на най-древната пръстеновидна галактика досега

/КРОСС/ „Хъбъл" получи снимки от най-древната досега галактика, която спада към т.нар.пръстеновидни, съобщи списание „Нейчър Астрономи".

„Резултатите от нашите наблюдения и анализи показват, че вероятно преди десет милиарда години големите пръстеновидни галактики са били толкова редки, колкото и сега. Това не съвпада с някои теории, според които тези обекти са се срещали 140 пъти по-често в първите епохи от съществуването на Вселената", пишат авторите на публикацията.

Пръстеновидните галактики се зараждат при сблъсък на две големи галактики, едната от които се врязва с висока скорост в другата в началото на нейното формиране и я „пробива", като отнема материя от центъра й и провокира образуването на звезди в периферията й. Затова те наподобяват гигантски огнени пръстени.

Група астрономи под ръководството на Кенет Фрийман, преподавател в Австралийския национален университет в Канбера, се натъкнали на два необичайни обекта. Първият бил пръстеновидна галактика, а вторият бил галактиката, преминала през нея и образувала зона на пустота в центъра й с диаметър от тридесет хиляди светлинни години. Като проучили спектъра на галактиките, астрономите установили, че ги виждаме в състоянието, в което са били преди около 10,8 милиарда години, три милиарда години след Големия взрив.