Работодателите настояват за запазване на сегашната данъчна система
Секция: ИКОНОМИКА
28 Май 2020 15:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Работодателите настояват за запазване на сегашната данъчна система

/КРОСС/ Национално представителните работодателски организации - КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП - настояват за запазване на настоящата данъчна система в България. Според четирите организации, които обединяват позицията си в рамките на АОБР, сегашният модел е условие за стабилност не само на бизнес средата, но и на обществото и икономиката като цяло.

Те изразяват опасения относно множеството политически изказвания в посока промяна на политиката по доходите, обвързвана с промяна на данъчната система. Припомняме, че освен предложението на ГЕРБ за сваляне на ставката на ДДС за ресторантите, кетъринга и доставките на книги, в парламента бяха внесени още пет предложения за промяна в Закона за ДДС. Освен това много различни браншове изпратиха искания до премиера Бойко Борисов и тяхното ДДС да бъде намалено.

В позицията на работодателите се посочва, че „категорично подкрепяме сегашния модел, който съществува от 2008 г., и в продължение на 12 години е доказал успешността си и по отношение привличането на чуждестранни инвеститори у нас". Все пак бизнесът е склонен да подкрепи правителството в намалението на ДДС за ресторантьорите, тъй като определят това за „антикризисна мярка".

Промяната на ставката на ДДС за един сектор не е промяна на данъчната система, а е лимитирана антикризисна мярка с временен характер, която сме склонни да подкрепим, защото ще действа в рамките на една година за сектора, който бе поставен на колене в условията на икономическата криза, породена от пандемията COVID-19, и който се нуждае от бързи действия за реанимация, поради което считаме тази еднократна мярка за удачна, още повече, че това е обвързано с повишаване на минималните осигурителни доходи в сектора, пише в позицията на работодателите.

АОБР заявява, че подкрепя намаляване на общата данъчна тежест за бизнеса и гражданите в подкрепа на икономическия растеж и работните места, но след провеждане на задълбочен и отговорен обществен и експертен дебат. В тази връзка всяка радикална промяна в системата би изложила на риск и би поставила под съмнение стабилността и предвидимостта на бизнес средата и би отправила неблагоприятни сигнали към предприятията и инвеститорите, пише в позицията.

Именно по тази причина налагането на каквито и да е промени в нея, особено след като е доказала своята адекватност посредством непрекъснатото подобряване на събираемостта и изпълнението на приходната част на бюджета, следва да бъде избягвано. Стабилността на данъчната система е в основата на икономическото възстановяване и растеж след 2008 г., като трети мандат правителството удържа обещанията си в тази насока, завършва позицията.