Nissan затваря най-големия си завод в Европа
Секция: Автомобили
28 Май 2020 18:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Nissan затваря най-големия си завод в Европа

/КРОСС/ Японският автомобилен производител Nissan Motor Company реши да затвори фабриката си в Барселона като част от плана си за преструктуриране в световен мащаб. Това е най-големият завод на компанията в Европа след този във Великобритания, която вече не е член на ЕС, но до края на годината остава част от единния пазар.

Затварянето на завода в Испания ще доведе до загубата на 3000 работни места, съобщи испанското правителство, цитирано от Reuters.

В момента компанията разглежда различни варианти за своето преструктуриране в световен мащаб и доста дълго обмисляше този ход. Очаква се Nissan официално да оповести своя тригодишен план за оцеляване по-късно днес, като правителството на Испания призовава автомобилният производител все пак да помисли и за други варианти вместо цялостно затваряне на фабриката. Като аргумент се изтъква, че това решение ще струва 1 млрд. евро, а едно цялостно адаптиране на фабриката според новите изисквания за производство би струвало много по-малко, отбелязват от испанското правителство.

В Барселона се произвеждат основно електрически микробуси и пикапи. Заводът и в момента работи доста под капацитета си, което предизвика протести на работници, стачкуващи от началото на месеца, припомня Reuters.