Учени разкриха генетичната история на библейските ханаанци
Секция: Наука
29 Май 2020 09:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени разкриха генетичната история на библейските ханаанци

/КРОСС/ Международен екип палеогенетици получи първите детайлни данни от генетичната история на Близкия изток, което е позволило на учените да изяснят, че всички градове от библейския Ханаан са били заселени от един и същ народ, се казва в публикация на сп. "Сел".

"Ханаанците, въпреки че са живели в различни градове-държави, много са си приличали един на друг от културна и генетична гледна точка. Подобни сходства са били присъщи за всички индивиди, чиито останки са открити в Ханаан. Това води до извода, че всички негови обитатели са били една напълно обособена демографска група", изтъква генетикът Лиран Кармел от Еврейския университет в Ерусалим.
Ханаан, според библейските текстове, представлява събирателно название на редица страни в западната част на Близкия изток, включващи много градове-държави, Финикия и държавите на хетите и амореите. Териториите на Ханаан, както разказва Библията и свидетелстват археологичните разкопки, през втората половина на второто хилядолетие пр. Хр постепенно са били завладени от юдейските царе.

За културата и произхода на ханаанците учените на практика нищо не знаят,тъй като досега писмени свидетелства за техните миграции не са били откривани. Това се дължи на факта, че финикийците и народите на Ханаан са използвали глинени плочи, които не изпичали. Поради тази причина те се оказали нетрайни и лесно се разрушавали от водата и природните стихии. Известни са само азбуката, религиозните вярвания и данните за политическата система на тези народи.

Екипът на Лиран Кармел дешифрирал и съпоставили 73 генома на древни жители на Ханаан, а също така и на десетки индивиди от други региони на Близкия Изток от периода на Бронзовата епоха. Сравнявайки тяхната ДНК било установено, че с един и същ произход са били жителите на Сидон, Мегидо, Ашкелон, Йехуда, Хацора и редици други ханааски градове. Те били обединени не само от обща култура и език, но и от произхода си.