Националната гвардия на САЩ е в Минеаполис
Секция: СВЯТ
29 Май 2020 11:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Националната гвардия на САЩ е в Минеаполис

/КРОСС/ Националната гвардия беше разположена в град Минеаполис, американския щат Минесота, където, след смъртта на невъоръжен чернокож при полицейски арест, за поредна вечер стотици излязоха на протест. 46-годишният Джордж Флойд почина в понеделник. Видео записи показаха как той се бори за въздух, докато бял полицай коленичи върху врата му.

Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет осъди случая и призова американските власти да предприемат "сериозни мерки" за слагане край на тези "убийства" на афроамериканци. Бачелет каза още, че разбира гнева и бурните протести на граждани на Минеаполис, но ги призова да протестират мирно.

Протестите в града се провеждат за трета поредна нощ. Полицейският участък, в който са работили обвинените за инцидента полицаи, беше опустошен и подпален от демонстранти. В сряда полицията използва сълзотворен газ срещу демонстрантите, които разграбваха магазини.

Протести бяха организирани и в Чикаго, Лос Анджелис и Мемфис. Убийството разпали допълнително гнева, натрупан заради други убийства от полицаи на чернокожи американци, включително последните случаи с Ахмауд Арбъри в Джорджия и Бриона Тайлър в Кентъки. Губернаторът на Минесота Тим Уолц активира вчера националната гвардия на щата по молба на кметовете на Минеаполис и съседния град Сейнт Пол, като обяви положението за "извънредна ситуация в мирно време".

По думите му, кражбите, вандализмът и подпалването на обекти от предишната нощ са довели до нанасянето на щети на много бизнеси, включително и такива, които са собственост на малцинства. Смъртта на Джордж Флойд трябва да доведе до правосъдие и системни промени, а не до още смърт и унищожение, каза още Уолц и призова протестите да останат мирни. Кметът на Минеаполис Джейкъб Фрей призова да бъдат повдигнати обвинения срещу полицая, който е бил заснет да натиска врата на Джордж Флойд. Четиримата полицейски служители, участвали в ареста, вече бяха уволнени.