Горанов: Комисията по хазарта е утвърдила частично "нищожни" правила за фирми на Божков
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Май 2020 12:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Горанов:  Комисията по хазарта е утвърдила частично "нищожни" правила за фирми на Божков

/КРОСС/ Комисията по хазарта е утвърдила частично "нищожни" правила, по които са оперирали „Еврофутбол", „Евробет", „Ню Геймс" и „Национална лотария". Това става ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов до депутата от БСП Румен Гечев.

И четирите компании са свързани с бизнесмена Васил Божков. Заради неправилното формиране на държавни такси по хазартните игри компаниите имат образувани 8 акта и задължения за близо 700 милиона лева.

В парламента Горанов каза, че в момента се преценява дали това нарушение е престъпление:

"Действително е допуснато едно съществено нарушение от страна на Комисията по хазарта, което в момента се обследва от правоохранителните органи дали е престъпление или не, но с утвърждаването на незаконосъобразни правила е допуснато благоприятно третиране по отношение на налагането и внасянето на такси от няколко хазартни оператора, с което е допуснато невнасяне на посочената в моето изложение сума".

Депутатът от БСП Румен Гечев коментира, че Комисия по захарта не работи ефективно за изминалите години:

"Вие тук рапортувате - под 3 милиона са приходите. Господин Горанов, те не могат да си съберат заплатите тези контролни органи. Това е направо според мен престъпление.

Шефът на комисията е лично Ваш избор. От НАП представителят е Ваш избор. Вие сте шеф на Управителния съвет на НАП, на ключовата агенция. Другите Вие ги подписвате. Или те са "калинки", или не знаят къде се намират. В опиянение са пет години".