Роботът Джарвис куратор на арт биеналето в Букурещ
Секция: Технологии
29 Май 2020 18:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Роботът Джарвис куратор на арт биеналето в Букурещ

/КРОСС/ Творците са изправени пред ново изпитание, след като Букурещкото биенале за съвременно изкуство обяви, че за десетото си издание през 2022 г. ще разчита на куратора Джарвис - робот с изкуствен интелект, кръстен на системата, с която Тони Старк работи във филмите на „Марвел" за Железния човек и Отмъстителите.

Роботът се разработва във виенското студио „Spinnwerk" и първоначално ще има в речниковия си запас едно-две изречения. Джарвис ще се учи две години да събира необходимата информация от базите данни на университети, галерии и арт центрове. В края на процеса и на базата на стотици разгледани концепции системата ще бъде способна да отдели няколко имена, които намира за подходящи за участници в биеналето, разясняват от студиото пред „Арт Нюзпейпър". Недостатъкът е, че Джарвис разчита единствено на организации, които поддържат нужната информация в електронна база данни и са съгласни да я споделят с него.

Въпреки че ще се проведе чак през 2022 г., когато се предполага, че светът няма да е парализиран от коронавируса, десетото издание на биеналето в румънската столица ще се проведе изцяло виртуално. За целта форумът отново ще си партнира с виенското студио за създаването на онлайн галерия, достъпна за цял свят. В допълнение, специални будки за виртуална реалност ще бъдат разположени в Букурещ и Виена - така всеки посетител, който не разполага с VR устройство у дома, ще може да разгледа творбите.

Деветото Букурещко биенале ще се състои през 2020 г. Озаглавено „Сбогом на проучванията" и курирано от Хенк Слагер, то трябваше да се открие на 28 май. Заради кризата събитието е отложено за 28 юни и ще се проведе изцяло онлайн.