Турция се подготвя постепенно за посрещане на туристи
Секция: Туризъм
29 Май 2020 18:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Турция се подготвя постепенно за посрещане на туристи

/КРОСС/ Турция най-после започва облекчаване на ограниченията въведени при борбата с коронавируса. Президентът Реджеп Тайип Ердоган в изявление пред нацията тази вечер обяви, че повечето ограничения ще бъдат отменени от 1 юни.

Изявленито беше направено след седмичното онлайн заседание на кабинета, проведено днес. Страната се справя с пандемията доста по-успешно от редица западноевропейски държави.

От 1 юни Турция ще премахне ограниченията за пътуване между провинциите, в това число Истанбул, Анкара, Бурса и Измир. От другата седмица държавните служители ще се върнат към обичайната си работна програма, каза Ердоган.

До момента в страната имаше доста строги мерки заради Covid-19. Девет поредни уйкенда и съпътстващите ги празнични дни в областите с най-гъсто население в страната, имаше пълна забрана за напускане на домовете, като дори и хранителните магазини бяха затворени. Този уйкенд за последен път отново ще има подобно ограничение за 15 области, в това число и Истанбул.

Вследствие на мерките, ситуацията в страната значително се подобри и от 1 юни ресторанти, кафенета, плажове, паркове, градини, шофьорски курсове, музеи, спортни зали, фитнеси, детски центрове и детски градини вече ще могат да бъдат отворени, при строги правила, обяви Ердоган.
От утре в Турция постепенно за очват да се провеждат някои от молитвите в джамиите, за сега само в дворовете им.

От днес започнаха да се движат и скоростните влакове в страната, които бяха спрени два месеца. Автобусният транспорт също се оживява от другата седмица. Очаква се в най-скоро време и вътрешните полети да бъдат възобновени. А от средата на юни Турция се готви да посрещне и първите чуждестранни туристи, когадо се предвижда да започнат и международните редовни и чартърни полети.

Ердоган добави, че засега остават ограниченията за напускането на домовете на лица над 65 и под 18 години. Все още в страната има дневно около по хиляда нови случая и 25-30 смъртни случая. Заради коронавируса 4400 души в Турция загинаха, а близо 160 хиляди бяха заразени, но до момента близо 125 хиляди души са излекувани. С всеки изминат ден здравната ситуация в страната се подобрява.

"Данни от университета Джон Хопкинс показват успеха на Турция срещу Covid-19 с ниска смъртност от 2,8, в сравнение с 15,5 във Франция, 14,3 в Италия, 14,1 в Обединеното кралство и 5,9 в САЩ към 26 май", заяви министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа в Туитър днес.
Въпреки това министърът предупреди гражданите, че облекчаването на мерките не означава, че заплахата от вируса е приключила, а по-скоро означава начало на нов начин на живот, към който гражданите ще трябва да се адаптират.