БАКБ е първата банка, която започва отпускането на гарантирани от ББР кредити в подкрепа на бизнеса
Секция: ИКОНОМИКА
29 Май 2020 16:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БАКБ е първата банка, която започва отпускането на гарантирани от ББР кредити в подкрепа на бизнеса

Програмата е част от антикризисните мерки на правителството за справяне с последиците от пандемията COVID-19

/КРОСС/ Българо-американската кредитна банка (БАКБ) е първата банка, която подписа споразумение с Българската банка за развитие (ББР) по програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на микро-, малките и средни предприятия, пострадали от пандемията COVID-19.
Програмата е с капитал 500 млн. лв. и е част от антикризисните мерки на българското правителство. Кредитите, които ще се отпускат по нея, ще са с размер до 300 хил. лв., като ББР ще гарантира до 80% от главниците по тях.
От програмата ще могат да се възползват компании, които отговарят на критериите за микро- малки и средни предприятия. По мярката не се допустими фирми с над 250 души персонал или годишен оборот над 97 500 000 лева.
БАКБ ще може да включва в програмата с гаранционно покритие от ББР както нови, така и съществуващи кредити. Условието е фирмите да изпитват затруднения през 2020 г. и да не са изпадали в просрочие над 90 дни за последната година.
Заемите ще се отпускат при намалени изисквания за обезпечение - не повече от 20% от размера на търсеното финансиране. Предвижда се гратисен период за новоотпуснатите кредити, който ще позволява да не се плащат вноски по главниците и/или лихвите до 3 години.
Всички кандидати ще трябва да отговарят на поне едно от следните изисквания: да имат спад на оборота след първото тримесечие на 2020 г. спрямо същия период на 2019 г., да имат неполучени вземания от клиенти или неразплатени суми към доставчици след 1 март т.г., да имат отменени договори за износ или прекратени доставки от внос от началото на годината, да са затворили производствените си съоръжения и офиси или да са намалили броя на заетите си лица.
БАКБ подготвя клоновата си мрежа и ще започне да приема документи на фирмите от 1 юни 2020 г.