Проф. Огнян Геджиков: Законът за здравето е в нарушение на конституцията
Секция: ПОЛИТИКА
30 Май 2020 11:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Огнян Геджиков: Законът за здравето е в нарушение на конституцията

/КРОСС/ Нашият парламент показва неуважение към правото. Правото през последните години не е на почит в България, заяви в студиото на "Денят започва с Георги Любенов юристът проф. Огнян Герджиков.

Проф. Огнян Герджиков, юрист, бивш служебен премиер: Този закон за здравето, който сега беше приет, изменения, той също е в нарушение на конституцията и неслучайно президентът е сезирал Конституционния съд, тъй като тези мерки за ограничаване на правата трябва да са единствено и само временни и да се посочва, така както е срокът в закона за защита при бедствия, там е казано до 7 дена и при еди какво си.

Казано само временно нищо не значи, така че тези неща на нашия законодател му обягват, това е може би някаква тънкост даже, много по-дебели неща му обягват, продължи проф. Герджиков.

Герджиков определи като „правен абсурд" с акт на Народното събрание депутатите да дарят заплатите си.

Проф. Огнян Герджиков, юрист, бивш служебен премиер: Това е личен акт на дарение, всеки депутат може да се откаже от заплатата си, не може с акт на Народното събрание.

Относно приема с оценка от матурата проф. Герджиков каза, че не вижда "нищо толкова страшно в това, защото далеч не е толкова важно как се влиза, важно е как се излиза".

По думите му нагласата в България е, че който е влязъл, той да излезе, а в големите университети по света входът е широко отворен, обаче изходът е много стеснен.

Проф. Огнян Герджиков, юрист, бивш служебен премиер: При нас до скоро входът беше стеснен, а пък изходът широко отворен. Не че 100% завършват, но твърде голям е броят на завършващите. Няма нищо лошо, ако те действително заслужават това.

По думите му практика в България е студентът да завършва, „за да си плаща своята лепта докрая".

Пазарният принцип е противопоказен в образованието, той е противопоказен и в медицината. Човешкото здраве не е стока. Включително и в икономиката има нужда от държава, каза проф. Герджиков.