Министър Вълчев: Препоръчвам баловете да са най-рано края на юни
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Май 2020 12:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Вълчев: Препоръчвам баловете да са най-рано края на юни

/КРОСС/ Близо 49 000 зрелостници ще се явят на матура по Български език и литература в понеделник. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев. Носенето на маски и ръкавици по време на самия изпит няма да е задължително, а в класните стаи ще бъдат не повече от 10 ученици.

Държавните зрелостни изпити ще се проведат при спазване на всички противоепидемични мерки. Чиновете ще бъдат подредени на отстояние от метър и половина, създадени са и условия за минимален контакт между всички, увери министър Красимир Вълчев.

Красимир Вълчев, министър на образованието: Ще бъдат проведени при максимални мерки за дезинфекция. Стандартната класна стая ще бъдат 10 деца на отстояние поне метър и половина. Няма да бъдат през цялото време с маски, ще могат да ги свалят.

Просветният министър коментира, че на този етап няма пречка абитуриентските балове да се проведат през лятото.

Красимир Вълчев, министър на образованието: Според мен могат да ги проведат през юни, юли, август. Нека те да си изберат. Аз лично им препоръчвам най-рано края на юни да го направят, ако кандидатстудентска кампания, може и след нея.

Министър Красимир Вълчев отиде спешно в Поликраище, за да се запознае на място с аргументите на общинските съветници в Горна Оряховица за закриване на училището в селото и с позицията на хората, които вече месец се борят за спасяването му.

Рано тази сутрин десетки жители на селото пресичаха пешеходна пътека на главния път Велико Търново - Русе в знак на протест .

Проф. Георги Георгиев, жител на село Поликраище: Без училище и без църква не може да има България.

Сред основните мотиви за закриване на училището е качеството на образованието, което децата получават тук, обучавайки се в слети паралелки.

Иван Момъков - председател на комисията по образование в Общински съвет - Горна Оряховица: Големият проблем е, че тези деца не получават адекватно образование на 21 век, защото учат в слети паралелки, там един колега преподава по няколко дисциплини.

Министър Вълчев увери, че училището в Поликраище ще отвори врати на 15 септември, но даде една година на ръководството и на учителите да привлекат деца и да подобрят образователният процес.

Красимир Вълчев, министър на образованието: Те трябва да знаят, че не може да продължава по същия начин. Нашата политика е доколкото можем да не закриваме училища, но има някои случаи, в които не може да не закрият.

В момента в Поликраище 33-ма ученици, повечето от тях от други населени места. В същото време близо 60 деца от селото всеки ден пътуват до училищата в близките градове.