Учени заснеха октопод на най-голямата известна дълбочина досега
Секция: Наука
30 Май 2020 13:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени заснеха октопод на най-голямата известна дълбочина досега

/КРОСС/ Учени заснеха октопод на най-голямата известна дълбочина досега - на 7 км в Яванската падина на Индийския океан, съобщи Би Би Си.

Това е 2 км по-дълбоко от предишния рекордьор, заснет преди 50 години на 5 км дълбочина.

Учените описват находката в сп. "Морска биология".

Октоподът е представител на вида "Дъмбо". Името е заради подобните на уши перки точно над очите, които напомнят за героя от филма на "Дисни".Снимките са направени със спускаеми апарати, които се позиционират на дъното и заснемат какво минава покрай тях. Заснети са два октопода - единият на дълбочина 5,8 км, а вторият на дълбочина - 6,96 м. Екземплярите са дълги 43 см и 35 см.

Парчета от октоподи и хайвер са откривани на голяма дълбочина. Преди тази снимка рекордьорът беше октопод, слязъл на 5,15 км. Тя е направена преди 50 години в Карибско море.

Наблюденията в Индийския океан показват, че октоподите могат да намерят подходящ хабитат в поне 99 процента от световното морско дъно. Тези, които живеят на огромни дълбочини, обаче трябва да са се приспособили специално, посочва д-р Алън Джеймисън, който е направил откритието.
Те трябва да правят нещо хитро в клетките си. Ако си представите клетката като балон, тя би се пръснала под налягане. Затова е необходима някаква необичайна биохимия, за да остане сферична. Всички адаптации за живот под налягане са на клетъчно ниво", обяснява той.

Д-р Джеймисън е заснел октопода в качеството си на главен учен на експедицията "Петте дълбини". За този проект тексаският финансист Виктор Весково е слизал със спускаеми апарати до най-дълбоките сектори на петте големи океана. Докато той поставял рекорди като гмуркач, д-р Джеймисън правел научни изследвания.