Facebook блокира тролове в Северна Македония и Филипините, пускали фалшиви новини
Секция: Технологии
30 Май 2020 14:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Facebook блокира тролове в Северна Македония и Филипините, пускали фалшиви новини

/КРОСС/ Един от най-големите дезинформатори за коронавируса във Facebook беше забранен от платформата поради използването на т.нар. Ферми на тролове от Северна Македония и Филипините, съобщиха от технологичния гигант.

Издателят Natural News беше един от най-плодотворните „тласкачи" на видеоклипа за конспирация „Plandemic", който невярно твърди, че коронавирусът е част от сложен държавен заговор за контрол на населението чрез ваксини и погрешно представен, че носенето на маска увеличава риска от заразяване. с новия коронавирус.

Facebook съобщи, че е намерил чужди тролове, които постоянно публикуват съдържание от Natural News, уебсайт за борба против ваксините, който често публикува фалшиви конспиративни теории за коронавируса, свързани с 5G мрежата и Бил Гейтс. Те също публикуваха съдържание в сестринските сайтове NewsTarget и Brighteon в опит да увеличат изкуствено своя трафик.

„Премахнахме тези страници за спам и неподходящо поведение, а не за съдържанието, което публикуват. „Те заблуждават хората относно популярността на техните постове и разчитат на „ферми със съдържание" в Северна Македония и Филипините", се казва в съобщение на компанията.

От мрежата уточняват, че действията им са част от рутинен подход против спам мрежите.

Наред с другото неподходящо поведение Natural News публикува съдържанието си с необичайно висока честота на посещения, опитвайки се да избегне ограниченията, което ефективно задейства алармите за спам във Фейсбук, съобщиха от компанията.

Natural News е уебсайт, собственост и управляван от Майк Адамс, продавач на хранителни добавки, известен също като The Health Ranger. Операцията на Адам е най-лошото разпространение на здравна дезинформация в Интернет, показва анализ на NBC News.

Миналата година уебсайтът е домакин на статии за рака. В статия от април се казва: „Раковата индустрия не търси лек; те са твърде заети с правенето на пари ", което популяризира неоснователната теория на конспирацията, че „Голямата фармация" крие известно лекарство от рак, за да поддържа хората болни, имаше 5,4 милиона споделяния, коментари и реакции, най-вече във Фейсбук, според данните, събрани чрез BuzzSumo, компания за анализи на социални медии.

Avaaz, онлайн организация за борба с дезинформацията, заяви в проучване, че Natural News достигнала нови висоти след първоначалната забрана миналата година, като създаде неформални подгрупи, които разпространяват здравна дезинформация в социалната мрежа.

„След завземането, Natural News достигна до стотици милиони хора, използвайки страници, които пускат тази дезинформация", казва Лука Никотра, изследовател от Avaaz.
Изследванията на Avaaz разкриха, че съдържанието на Natural News има повече ангажираност във Фейсбук, отколкото линковете към СЗО, комбинирани през последната година.