Полицията в Минеаполис арестува около 50 протестиращи
Секция: СВЯТ
30 Май 2020 15:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Полицията в Минеаполис арестува около 50 протестиращи

/КРОСС/ Полицията в американския град Минеаполис арестува около 50 участници в продължаващите протести след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд при задържането му от полицията в понеделник. Това съобщи днес на пресконференция комисарят на департамента по обществена сигурност в щата Минесота Джон Харингтън, предаде телевизия Си Ен Ен.

Харингтън каза, че към момента за поддържането на реда в града следят над 2500 полицаи. Той каза още, че всеки момент в града ще пристигнат членове на Националната гвардия на САЩ, както е било поискано от щатските власти.

Си Ен Ен съобщи, че началникът на националната гвардия в Минесота генерал-майор Джон Дженсън е обявил, че до утре в Минеаполис ще пристигнат над 1700 национални гвардейци.

Масовите протести и безредици в различни градове в САЩ започнаха след публикуването в интернет на видеозапис, на който е заснето случилото се на 25 май в Минеаполис при ареста на Флойд. Той бил заподозрян, че е платил в магазин с фалшива банкнота.

На Флойд били поставени белезници и след това го свалили на земята. Бял полицай притиснал с коляно врата му. Флойд крещял, че не може да диша, но полицаите, както се вижда на записа, не взели това под внимание. Малко по-късно арестуваният починал.

Гневът, предизвикан от смъртта на чернокожия при полицейски арест, доведе до подхранване на нови безредици тази нощ и обхвана и други градове в САЩ, въпреки последвалия арест на един от замесените в трагедията, съобщи Франс прес.

Разполагането на 500 войници от Националната гвардия и въвеждането на полицейски час не попречиха обстановката в този голям град в щата Минесота за четвърта поредна нощ да остане нажежена.

Хиляди протестиращи започнаха протеста си мирно по улиците в памет на 46-годишния афроамериканец, починал в понеделник непосредствено след ареста му.

През нощта обаче ситуацията се влоши, след като полицейски участък в южната част на Минеаполис и няколко магазина бяха подпалени, имаше нови плячкосвания и много разрушения. Войници и полицаи за борба с безредиците използваха сълзотворен газ и димни бомби, за да не допуснат още един полицейски участък да бъде подпален, подобно на опожарения предишната вечер.

"Ситуацията е изключително опасна", каза губернаторът на щата Тим Уолц на импровизирана пресконференция през нощта, когато призова за спокойствие. "Няма нищо достойно в това да опожарявате града си", добави кметът Джейкъб Фрей.

"Трябва да заключат тези момчета", каза пожелала анонимност 34-годишна чернокожа жена на улица в Минеаполис. "Вече е късно, сега всичко ще изгори", каза тя със съжаление, докато група грабители влизаха в заложна къща в съседство.

Според властите, недалеч оттам е имало стрелба срещу полицаи.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска от Пентагона да постави армейски части в готовност, за да могат евентуално да се намесят в Минеаполис. Държавният глава каза, че е "разумно да се разширят наличните възможности" за осигуряване на сигурността в града. Тръмп неколкократно осъди трагичното престъпление, но нападна и "бандитите". Той заяви вчера в Twitter, че на плячкосването ще бъде отговорено с куршуми. Социалната мрежа реши да обозначи неговия туит като "възхваляващ насилието", припомня АФП.