СУ обучава светски хроникьори с Лайфстайл журналистика
Секция: КУЛТУРА
31 Май 2020 08:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
СУ обучава светски хроникьори с Лайфстайл журналистика

/КРОСС/ Желаещите да продължат образованието си след успешно завършена бакалавърска имат възможност да изберат магистърска програма на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Лайфстайл журналистика. Бъдещите студенти на тази специалност във Факултета по журналистика и масова комуникация ще се обучават задочно и платено. Продължителността на курса е 3 семестъра.

През това време бъдещите магистри учат теми като изкуството, театъра, музиката, литературата, киното, а също "културата на личността във всекидневния живот, въпросите на дома, здравето, семейството, любовта, секса, физическата култура, обзавеждането, интериорния дизайн, мебелите, градината и качеството на живот". "Специален акцент се поставя върху културата на съществуване, уличната култура и новите медии, редом с модата, игрите, развлеченията и моделите на живот", пише още в описанието на специалността.

Освен това всеки студент ще придобие познания за историята и теорията на журналистиката, както и на особеностите на различните видове медии - печат, радио, телевизия и интернет. "Магистърската програма по „Лайфстайл журналистика" обхваща значими аспек­ти на журналистиката и медиите, свързани с всекидневната и масовата култура. Специално място в отделните дисциплини заема формирането на практически умения за анализ на новите феномени в тази сравнително нова и толкова атрактивна област в масмедиите", се казва също в описанието.

Очакванията на вуза са завършилите магистри да могат да се реализират като редактори в лайфстайл списания у нас, така и в културния ресор в печатни и електронни медии. Ще могат да правят модни коментари и да бъдат "светски хроникьори на различни прояви в шоу бизнеса, развлекателната индустрия, киното, театъра, модния дизайн, спорта, рекламата, модната фотография, авторското право, отдиха".

В учебната програма влизат предмети като Инфотейнмънт, Медии и пари, Арт журналистика, Гурме и медии, Право и лайфстайл и др.