Гледат мерките на шестима от обвиняемите за аферата с боклука
Секция: БЪЛГАРИЯ
31 Май 2020 09:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гледат мерките на шестима от обвиняемите за аферата с боклука

/КРОСС/ Шестима от обвинеямите за аферата с опасния боклук се изправят днес пред Специализирания наказателен съд. Прокуратурата ще иска за четирима от тях „постоянен арест", а за останалите двама - „домашен арест".

Постоянен арест ще се иска за заместник-министъра на околната среда Красимир Живков, за когото прокуратурата твърди, че е имал водеща роля в схемата за незаконен внос на опасни и неопасни отпадъци и тяхното рециклиране и депониране. Тя е облагодетелствала русенските бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови. Част от схемата са и бизнесмен и екошеф от Плевен.

Подробности за останалите двама от групата не станаха известни, както и за още трима от общо десетте обвиняеми, задържани след мащабната спецакция в няколко града на страната в сряда, на които са повдигнати обвинения само за данъчни престъпления.

Освен за Живков, прокуратурата ще иска задържане под стража и за единия от братята Бобокови, както и за двамата обвиняеми от Плевен. За втория брат Бобоков, според неофициална информация става дума за Пламен, спецобвинението е определило гаранция от един милион лева. Искането от съда за последните двама от задържаните за аферата с боклука е за домашен арест.