Уникална изложба разказва историята на Ледения континент
Секция: КУЛТУРА
31 Май 2020 12:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Уникална изложба разказва историята на Ледения континент

/КРОСС/ Уникална изложба, разказваща геоложката и биоложка история на Ледения континент беше представена за първи път в Националния център за полярни изследвания от проф. Христо Пимпирев. Събитието премина без публика, но изложбата ще може да бъде видяна и от широката общественост, когато бъде разрешено провеждането на културни мероприятия в Софийския университет.

Експозицията представя образци от различни части на Антарктика. В нея са събрани редките миди-ветрила, полярни морски таралежи, красиви червени и жълти морски звезди и антарктически миди. Освен живото богатство на Южния океан, сред експонатите са включени и амонити на 150 млн. години, минерали и вкаменени растения, разказващи историята на Земята.

Идеята за колекцията, която се създава за първи път в България, е на доц. Любомир Кендеров и д-р Стефан Велев, членове на Българския антарктически институт и Асоциацията на младите полярни изследователи, които са събрали експонатите при последната си експедиция до Антарктида. Колекцията ще се развива и допълва, предвидено е да бъде и мобилна за представяне из страната, за да могат повече хора да се докоснат до нея.