Продажбите на електромобили скачат с 36% догодина
Секция: Автомобили
31 Май 2020 14:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Продажбите на електромобили  скачат  с 36% догодина

/КРОСС/ Продажбите на електромобили в света може да се увеличат с 36% през 2021 г. Така броят на закупените автомобили за една година ще е рекорден - над 3 млн. електрически коли. Това сочат данни от проучване на изследователска фирма, фокусирана върху пазара на електромобили и батерии, цитирано от CNBC.

"Търсенето на електрически автомобили вече кипи - редица фактори ще превърнат 2021 г. в пресечна точка за продажбите на тези коли", смята управляващият директор във фирмата Сам Джаф. По думите му двата най-големи фактора ще са пазарите в Европа и Китай.

Според анализаторите причина за ръста ще са и програмите на правителствата да насърчат шофьорите да купуват коли на ток. Такива програми вече има в редица европейски страни, като Германия, Австрия, Франция, Великобритания, Испания, Швеция и други.

Очакванията са производството на колите да се покачи с поне 1.3 млн. броя, като може да достигне и 1.5 млн. в зависимост от пазарните условия, предаде "Монитор".

Това не е първият път, в който изследователска фирма прави твърде оптимистична прогноза за продажбата на електромобили, пишат от CNBC. През октомври 2018 г. "J.P. Morgan" прогнозира, че продадените електрически автомобили ще държат 4% дял от всички продадени коли в света през 2020 г. В зависимост от това какво ще стане през втората половина на годината, е по-възможно това число да се доближи до 3%.