66 тома материали по делото за вноса на отпадъци
Секция: БЪЛГАРИЯ
31 Май 2020 13:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
66 тома материали по делото за вноса на отпадъци

/КРОСС/ 66 тома материали по делото с боклука има предоставени на съда, предаде репортер на БГНЕС.

Днес съдът трябва да реши за мерките за неотклонение на шестима души. Защитните поискаха време да се запознаят с представените доказателства. Съдът даде възможност обвиняемите и техните защитници да се запознаят с материалите по делото и се очаква мерките да бъдат гледани по-късно днес.

Обвиняеми са 10 души по случая с организираната престъпна група за внос на отпадъци, 7 за участие в престъпна група с користна цел и с участие на длъжностни лица. На един от участниците в групата е повдигнато вторично обвинение за управление на опасни отпадъци. Спрямо 4-ма се отправи искане за най-тежката мярка задържане под стража. Спрямо 2-ма се иска домашен арест.

Постоянен арест се иска за заместник-министъра на околната среда Красимир Живков, за когото прокуратурата твърди, че е имал водеща роля в схемата за незаконен внос на опасни и неопасни отпадъци и тяхното рециклиране и депониране. Освен за Живков, прокуратурата иска задържане под стража и за единия от братята Бобокови - Атанас Бобоков и още двама. Внесено е и искане за "Домашен арест" спрямо Васил Богданов и Айгюн Еминов. Още вчера от прокуратурата съобщиха, че за другия от братята Бобокови мярката ще бъде - парична гаранция от 1 млн. лева.