Брук Шилдс днес става на 55 години
Секция: Шоубизнес
31 Май 2020 15:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Брук Шилдс днес става на 55 години

/КРОСС/ В наши дни човек все по-рядко може да види в медията името на Брук Шилдс, но имаше време когато то не слизаше от заглавията на таблоидите. Славата я спохожда още в далечната 1978 г., когато лентата на режисьора Луи Мал - "Хубавицата", я представя не само на Холивуд, но и на целия свят. Тогава невинното синеоко момиче от големия екран е едва на 12 години, но прави сериозна заявка за бляскава кариера, която тепърва ще я изстреля на нови и по-високи върхове... И точно така се случва.
В следващите 3 години участията ѝ във филмите "Синята лагуна" и "Безкрайна любов" я нареждат сред най-успешните млади звезди за времето си, отреждайки ѝ място на масата на "сериозните играчи" в Меката на киното.

Сега ще си припомним за Брук, не само защото името ѝ само по себе си е легенда в шоубизнеса, но и понеже днес тя празнува своя 55-и рожден ден.

Преди да трайно да се настани пред обектива на камерата, следван по петите от ярките светлини на прожекторите и заслепяващите светкавици на фотоапаратите, Брук се ражда в престижния квартал Манхатан, Ню Йорк, на 31 май 1965 г. Майка ѝ Тери е известна актриса и модел, докато баща ѝ Франк е уважаван бизнесмен. Във вените ѝ тече смесена кръв - от германска през френска до италианска и ирландска.
За повечето влюбени двойки бременността е истинско щастие, но не така стоят нещата при Тери и Фанк. Когато жената обявява, че е чака дете, родителите на мъжа ѝ настояват да направи аборт, като дори ѝ дават пари за тази цел. Но въпреки че ги взима, тя нарушава уговорката им и ражда бебето. В крайна сметка двамата се женят, но само 5 месеца след като се появява дъщеря им, те се развеждат.

Брук е само на 5 дни, когато майка ѝ заявява, че желае наследницата ѝ да се изявява в шоубизнес средите.

"Тя е най-красивото дете на света и аз ще ѝ помогна да изгради кариера!", казва тогава Тери.

Затова впоследствие момичето взема уроци по балет, пиано, и конна езда. Но преди това, когато е едва на 11 месеца, започва да се снима за различни рекламни кампании. Първоначално е лице на бебешки продукти, но след като попада в модната агенция "Ford Models" започва да се снима за най-различни марки. Така през 1977 г. получава малка роля в романтичната комедия на Уди Алън - "Ани Хол", но в последния момент, преди премиерата на продукцията, режисьорът решава да махне сцените с нея.

Това обаче по никакъв начин не възпрепятства развитието на Брук, която през 1980 г. става най-младият модел, появил се на корицата на сп. "Vogue". По онова време тя е на 14 г., а още същата година "Calvin Klein" я наемат за телевизионна реклама на техните дънки, в която тя изрича превърналата се в култова за Америка реплика:

"Искате да знаете какво стои между мен и моите "Klein"? Нищо", гласят думите ѝ, а заради провокативния им характер два тв канала отказват да излъчат видеото.

Въпреки всичко рекламата привлича всеобщия интерес, а според някои щатски издания именно тя е една от причините за успеха на бранда.

От 1981 г. до 1983 г. майката на Брук и фотографът Гари Грос водят ожесточена съдебна битка за правата върху снимки от 1975 г., показващи голата 10-годишна Брук, позираща във вана, които са поместени в рубриката "Spice 'n' Sugar" на сп. "Payboy". Мъжът твърди, че Тери е подписала споразумение, с което му е дала правата върху кадрите. Историята завършва след като съдът в Ню Йорк отсъжда в полза на фотографа. Но решението по никакъв начин не възпрепятства професионалното развитие на Шилдс, която на 16 г. се превръща в едно от най-разпознаваемите лица в САЩ, а според статия на сп. "Time" от 1981 г. - за един свой снимачен ден тя получава 10 хил. долара.

През 1983 г. тя е поставена на общо 4 корици на сп. "Vogue" - на септемврийския брой на френското му издание, октомврийския и ноемврийския на американското и декемврийския на италианското.

Междувременно тя започва да участва и в кино продукции, които не само се радват на голям интерес от страна на публиката, но и се приемат добре от критиката. Когато е на 13 г. се сприятелява с Краля на попа - Майкъл Джексън, който по-късно споделя в шоуто на Опра, че връзката им е била много по-силна, отколкото хората са предполагали. Самата Шилдс казва в свои интервюта, че певецът няколко пъти ѝ е предлагал брак, но тя всеки път е отказвала.

През цялото това време отношенията между Брук и майка ѝ са обтегнати, тъй като Тери е поела пълен контрол както над кариерата, така и над личния живот на дъщеря си. Освен това, звездата разкрива, че по онова време майка и е била алкохоличка. Затова през 1997 г., когато сключва брак с тенис легендата Андре Агаси, решава да уволни Тери като свой мениджър.

24 часа след сватбата си обаче, Шилдс осъзнава, че е допуснала грешка, минавайки под венчилото със спортиста.

"Не можех да спра да се треса... Изведнъж осъзнах какво не бе наред - просто не исках да бъда омъжена", споделя тя в свое интервю.

Една от най-известните телевизионни изяви на Брук е в хитовия сериал "Приятели", където тя изигра Ерика Форд - обсебена от Джоуи жена, която го преследва. Участието ѝ в предаването обаче завършва с огромен семеен спор. Редица чуждестранни издания пишат, че след него, в изблик на гняв, Агаси е изпочупил всичките си тенис трофеи, защото смятал, че ролята на половинката му в шоуто го е накарала да изглежда като глупак. През 1999 г. двамата официално се развеждат.

През годините популярната брюнетка се е срещала още с Майкъл Болтън и Лиам Нийсън, но истинската любов опознава в лицето на сценариста и продуцент Крис Хенчи, с когото се запознават чрез общи приятели и вдигат сватба през 2001 г. Двамата не само все още са щастливо женени, но имат и две дъщери - Роуън и Григър.

Любопитен факт е, че тя не иска те вървят по нейните стъпки и им забранява да се занимават с мода, поне докато не навършат пълнолетие. Причината е, че не желае от малки да се сблъскат с деморализиращата природа на този бизнес, както и да отсъстват от училище. Самата тя завършва университета "Принстън" с отличие, след като на 18 г. поставя кариерата си на пауза в полза на ученето.

Макар и да е носителка на две награди "Еми", днес Брук все по-рядко приема покани за участия в продукции на малкия и големия екран. За сметка на това тя е изключително активна в своя Инстаграм акаунт, в който държи почитателите си в течение със случващото се в живота ѝ. В платформата Шилдс показва как поддържа добрата си фигура и често демонстрира, че не се нуждае от грим, за да бъде красива и след 50.