Оценката за бизнес климата в България се подобрява през май
Секция: ИКОНОМИКА
31 Май 2020 16:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Оценката за бизнес климата в България се подобрява през май

/КРОСС/ Нагласите на мениджърите в страната се изтласкват от дъното през май, след като премина първоначалният шок от наложеното извънредно положение и принудително замразяване на бизнес процесите през март и април. Фактор е и разхлабването на ограничителните мерки, което започна от началото на май. Това не означава, че текущата активност се е възвърнала на предкризисни нива - те все още са далеч. Но резултатите от регулярните анкети на Националния статистически институт сред фирмите в България показват, че през първите две седмици на май бизнесът започва да гледа по-оптимистично към предстоящите летни месеци.

Негативните оценки за бизнес климата в страната все още преобладават. Но, докато през април балансът на индикатора падна до 20-годишно дъно от -17.7 пункта, през май нивото се повишава до -5.9 пункта. Подобрение е видимо във всички сектори. В услугите то е минимално, но в строителството и промишлеността положителните оценки на мениджъри надделяват и индикаторът за бизнес климата се връща в положителна територия.

Умерено добри новини

Подобрението на бизнес климата в България през май се дължи единствено на повече положителни очаквания за икономическата активност през следващите три до шест месеца. В индустрията настоящата производствена активност пада до -34.9 пункта при -26.6 месец по-рано и 1.9 пункта през май 2019 г. Оценките за нивото на поръчките традиционно са на минус от около 20 пункта, но сега негативните мнения на мениджърите превишават положителните с малко над 40 пункта при -35.3 през април.

Същевременно очакванията на анкетираните мениджъри видимо се подобряват. Балансът между оптимистични и песимистични очаквания за бизнес състоянието на фирмите през следващите 6 месеца се повишава от -19.9 пункта през април до +1.9 пункта през май. По отношение на производствената активност през летните месеци подобрението е от -35.9 пункта до -6.9 пункта на месечна база. Така общият индикатор за бизнес климата в индустрията се повишава от -10.2 пункта през април до +1.2 пункта през май.

Аналогични са тенденциите в строителството, където очакванията за активността през следващите три месеца се подобряват от -25 пункта до +3 през май. И все пак това остава далеч от нивото преди година, когато положителните нагласи превишаваха негативните с над 35%. Червен флаг може да е и повишението на броя клиенти със закъснения в плащанията през последните месеци.

В търговията на дребно също започват да се виждат плюсове за следващите месеци. Оптимистите превишават песимистите по отношение на очакваните продажби през юни - август с 6.8 при -36.6 пункта през април. Но все още лошото настоящо бизнес състояние надделява и оценките за общия бизнес климат остават негативни (-1.4 пункта), макар и далеч от априлското дъно (-17.6).

Услугите остават на минус

Секторът на услугите също се изтласква от дъното, но минимално. Оценката за настоящото бизнес състояние на фирмите в сектора се влошава от -34.1 пункта през април до -46.5 през май. За сравнение - преди година нивото беше +7.2 пункта. От друга страна, балансът между положителни и негативни очаквания за следващите 6 месеца се подобрява с над 20 пункта до -19.2 през май спрямо април. Така показателят за общия бизнес климат остава относително непроменен - от -36.8 до -34.3 пункта през май. Най-големите предизвикателства пред сектора остават несигурната икономическа среда (за 58.1% от анкетираните) и недостатъчното търсене (за 30.1%).

Вероятно подобрението тук не е значително, защото през първите две седмици на май, когато се събират мненията на мениджърите, все още не беше ясно доколко ще бъдат разхлабени ограничителните мерки, при какви условия и дали това няма да доведе до повишение на случаите на заразени с COVID-19. Предвид факта, че епидемиологичната обстановка към края на месеца не се е влошила и се очаква да паднат още ограничения, бизнес климатът в услугите вероятно ще се подобри допълнително през юни.