Горна Оряховица иска заем от държавата
Секция: ИКОНОМИКА
31 Май 2020 19:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Горна Оряховица иска заем от държавата

/КРОСС/ Община Горна Оряховица ще поиска до 2 млн. лв. безлихвен заем от Министерство на финансите, с които да покрие финансовите си затруднения, съобщи "Янтра днес". Предложението беше гласувано по време на заседанието на Общинския съвет миналата седмица.

В мотивите на искането е посочено, че в хода на изпълнение на бюджета на Общината, са настъпили затруднения, породени от мерките и промените, свързани с обявеното извънредно положение заради COVID-19. Ограничителните мерки, затварянето на част от бизнеса, намаляване на обема на работа, както и свиване на разходите на фирмите са довели до занижени постъпления от местните данъци и такси спрямо същия период на миналата година. Към 30 април т. г. събираемостта на данъка върху недвижимите имоти е занижен с 50 %. С около 40 на сто са намалели постъпленията от данъка върху превозните средства, с толкова са паднали постъпленията и от такса битови отпадъци. Недостигът на собствени средства за местни дейности рефлектира и върху просрочените задължения към доставчиците и към края на април те са в размер на над 952 000 лв.

Според опозицията в местния парламент финансовият проблем е системен и не е свързан с COVID-19. Социалистите поискаха първо да се направи задълбочен анализ на приходите и актуализация на разходите, за да се прецени необходимостта от взимането на нов заем. Според кмета инж. Добромир Добрев времето притиска Общината, тъй като Министерство на финансите разполага с определен ресурс за подпомагане на общините, а изготвянето на такъв анализ изисква време. В крайна сметка, въпреки дебатите, съветниците одобриха предложението за безлихвения заем.