Корнелия Нинова: Имунната система на партията сработи
Секция: ПОЛИТИКА
31 Май 2020 19:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Корнелия Нинова: Имунната система на партията сработи

Докато аз съм председател, решенията за БСП ще се взимат от БСП

/КРОСС/ „БСП е истинският носител на леви политики, защото всичко, което се налага да се прави за преодоляване на последиците от коронакризата, ние предлагаме от няколко години. То обаче беше отхвърляно, а сега е реален процес. Сега се говори за ролята на държавата в икономиката.Правят се държавни компании, национализират се компании. Само преди 4 години ние предлагахме държавата да закупи ЧЕЗ. БСП е автентичният носител на лявото." Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред БТВ. Тя подчерта, че левицата подкрепя идеята за държавни бензиностанции, но остава с резерви за изпълнението й.
"След здравния проблем обаче, както се вижда, идва по-тежкият в икономически и социален план. Виждате и недоволството, което се надига както в България, така и в Европа", каза Нинова. Тя цитира проучване на Европейския парламент, което показва, че България е в едно от най-тежкото положение във връзка със загуба на работни места, ниски доходи и огромни дългове, които българите имат да плащат. Нинова изтъкна, че левицата от години настоява да се защити националното производство, както и за нов модел в здравеопазването. По думите й в кризата си е проличало, че държавните и общинските болници са грабнакът на здравеопазването. Тя изрази надежда, че един ден те няма да бъдат търговски дружества.
„Данъчната реформа, която се обсъжда сега, е внасяна четири пъти от нас - предлагаме премахване на плоския данък и въвеждане на прогресивен. По време на кризата богатите станаха по-богати, а бедните - по-бедни, неравенствата се задълбочиха. Чрез данъчната политика могат да се намалят неравенствата между богати и бедни" , категорична е Нинова.
По повод избора на председател на БСП, тя коментира: „Датата на избора е 26 септември." На въпрос за кандидатурата на Кирил Добрев и дали това не е театър между двамата, Нинова заяви: "Не участвам в театри. За първи път на този избор ще гласуват всички членове на партията. Всички са добре дошли с програма и идеи- и нека хората да изберат". По думите й вътрешните противоречия, които напоследък стават публични, вредят на имиджа на БСП и е редно въпросите да се обсъждат на партийните форуми на партията.
„Здравият разум надделя, имунната система на партията проработи", изтъкна Нинова. Тя отбеляза, че в последните седмици върви кампания срещу БСП. "Политическите ни опоненти, т.нар. вътрешна опозиция и публични говорители повтарят едни и същи думи. Личи, че общ център ги изработва", каза Нинова. Тя каза още, че в петък се е взело решение от Националния съвет да продължи процесът на избор, а именно - отчетно-изборните конференции, избор на председател, конгрес. „Докато аз съм председател, решенията за БСП ще се вземат от БСП, а не от външни сили", заключи Нинова.