Почина Христо Явашев - Кристо
Секция: КУЛТУРА
01 Юни 2020 08:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Почина Христо Явашев - Кристо

/КРОСС/ На 84 години, в Ню Йорк, почина Христо Явашев, известен с артистичния си псевдоним Кристо.

Новината беше съобщена от неговите близки в официалната му страница във Фейсбук.

В съобщението се казва още: "Кристо живя пълноценен живот, не само мечтаеше за невъзможни неща, но и ги реализираше. Проектите на Кристо и Жан Клод обединиха хората, а тяхната работа ще живее в нашите сърца и спомени. Те винаги са казвали, че работата по техните проекти ще продължи дори и след смъртта им".

"Творбите на Кристо и Жан-Клод събираха хората в споделено преживяване по цялата планета и работата им продължава да живее в сърцата и спомените ни. Кристо и Жан-Клод винаги са подчертавали, че искат артистичната им работа да бъде продължена и след смъртта им. Затова L'Arc de Triomphe, Wrapped съгласно волята на Кристо ще бъде реализиран между 18 септември и 3 октомври 2021 година", пише в съобщението. Овен това през 2020 година от 1 юли до 19 октомври в Центъра "Помпиду" ще се проведе голямата изложба за живота и работата на двамата в Париж.

Кристо е роден на 13 юни 1935 година в Габрово. Напуска България през 1957 година, като първо отива в Прага. От там бяга във Виена, а през 1958 година се мести в Женева, после в Париж, където среща Жан - Клод. Тя става не само негова съпруга, но и негов артистичен партньор.

Работата на Кристо и Жан Клод счупи традиционните граници на рисуването, скулптурата и архитектурата. Някои от най-известните им творби са "Чадърите" в Япония и Калифорния, опакованият Райхстаг в Берлин, "Вратите" в Сентръл парк, Ню Йорк.

Най-скорошните творби на Кристо бяха "Плаващите мостове" в Италия и Мастаба в Лондон.