Протест на родители в София заради класирането в детски ясли и градини
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Юни 2020 08:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Протест на родители в София заради класирането в детски ясли и градини

/КРОСС/ Днес, в 17:00 часа, ще бъдат обявени приетите в първи клас ученици на първото класиране в училищата в София. На интернет страниците на учебните заведения, трябва да бъдат публикувани списъците с класираните деца.

Междувременно родители от София се организират за протест пред сградата на Столичната община. Причината е последното голямо класиране за детски градини и ясли, при което около 8000 деца не са приети.

Родители на некласираните деца организират протеста спонтанно в социалната мрежа.

Да бъдат изплащани парични компенсации под формата на ваучери в размера на издръжката на прието в градина дете е едно от исканията на родителите.

Така ще бъдат подпомогнати децата им да посещават алтернативни детски заведения, обясни един от организаторите на протеста Симона Григорова, и обобщи:

"Спешно строителство при пълна прозрачност и поставяне на крайни срокове, като част от тази пълна прозрачност искаме да има граждански контрол, така че наистина да е прозрачно, а не както е в момента, хората, които кандидатстват, реално да нямат представа какво точно се изгражда в момента. Докато се изградят тези градини, да се компенсират всички неприети деца".

За да заявят исканията си, родителите ще се съберат в 9.00 часа пред сградата на Столичната община.