Над 40% от розовата реколта тази година ще остане несъбрана
Секция: ИКОНОМИКА
01 Юни 2020 09:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 40% от розовата реколта тази година ще остане несъбрана

/КРОСС/ „Вижда се ясен резултат от бездействието и натрупаните проблеми през годините. При нас се казва, че трябва сами да се справяме, тъй като сме в ситуация на пазарна икономика, докато в Турция този бранш има държавна подкрепа, но това ни измества на световните пазари... Най-големият ни конкурент срива цените и е доста по-конкурентен на пазара“. Това коментира пред БНР розопреработвателят Методи Стефанов. 

По думите му падането на цените не е в резултат от свръхпроизводството и заради световната криза:

Над 40% от реколтата от розов цвят тази година ще бъде несъбрана. С 40% ще бъдат и по-ниски цените... Ако имахме държавни гаранции, за да получим ликвидна подкрепа от търговските банки, тези пари можеше да се вкарат в оборот, да бъде изкупена реколтата и да се продава. Така щеше да бъде разплатена цялата реколта, на достойна цена, щеше да бъдат спасени и розопроизводителите“.

В предаването „Преди всички“ Стефанов допълни:

Дялът на сивия сектор в бранша е около 30%... Истината за качеството на българското розово масло е, че се прави от роза дамасцена, отговоря на цвят, изкупен от определена географска ширина, и е направено в дестилерии, които работят по традиционна технология за преработка на българско розово масло“. 

По думите на розопреработвателя браншът у нас ще излезе от кризата поне след три години.