Патриарх Неофит: Децата са благословение
Секция: Православие
01 Юни 2020 11:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Патриарх Неофит: Децата са благословение

Обръщение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит по случай Международния ден на детето

/КРОСС/ СКЪПИ ДЕЦА, ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

В първия ден на юни, когато отбелязваме Международния ден на детето, отечески ви приветстваме с празника като се обръщаме към всички вас със сърдечен архипастирски благослов и искрени благопожелания за чиста радост и изобилна божествена светлина, която да огрява душите и сърцата ви, да ражда усмивки, благост и взаимна любов между вас, във вашите семейства, и неизменно да озарява жиитейския ви път.

Децата са най-скъпото и най-свидното на всеки човек, на всяко семейство и на всеки народ. Те са благословение както за своите родители, така и за цялото ни общество - тези, които отглеждаме и за които се грижим с най-усърдна грижа, които ни носят искрена радост, както и тези, към които гледаме с надежда за утрешния ден. За нас, като християни и чеда на светата Църква Христова, те са и онзи неизменен образ на чистотата и невинността, към който нашият Господ ни призовава да се стремим всеки ден, като се уподобяваме на тях в мислите и действията си: „... истина ви казвам, ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно" (Мат. 18:3). Тези думи на Спасителя, изречени преди две хилядолетия, запазват своята вярност и своята валидност и за нас днес, защото в тях се съдържа вечна и неизменна истина.

Нека пазим децата на България чисти и непокварени, нека се грижим за тях не само материално, но и духовно, да ги възпитаваме още от люлката в Божията истина и в Божия път, в добрите вековни традиции на православния ни народ, който е оцелял през вековете, съхранявайки и до днес своята държавност и народностно самосъзнание, своята духовна и културна идентичност и вътрешно единство само благодарение на спасителната си православна християнска вяра.

Бог да пази децата на България!

Честит и благословен празник!

С отеческа в Христа обич,

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ