Производителят на камиони "Скания" планира големи съкращения
Секция: Автомобили
01 Юни 2020 17:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Производителят на камиони "Скания" планира големи съкращения

/КРОСС/ Шведският производител на камиони "Скания" (Scania), който е собственост на германската компания Traton, планира големи съкращения на работни места и изчислява, че разполага в световен мащаб с 5000 служители повече, отколкото е необходимо в резултат на коронавирусната криза, съобщава Ройтерс.

Фирмата Traton, в която пък автомобилният гигант "Фолксваген" (Volkswagen) има дял от цели 89,7%, заяви през май, че оперативната печалба за първото тримесечие е спаднала с две трети, тъй като пандемията от коронавирус де факто преустанови голяма част от автомобилната индустрия в глобален план.

Главният изпълнителен директор на "Скания" Хенрик Хенриксон посочи в понеделник, че ще бъдат преразгледани до 5000 позиции, включително до 1000 на нейни служители, известни като "бели якички", работещи в централата в шведския град Сьодертеле. В световен мащаб в компанията за производство на камиони работят около 51 хиляди души.

"Нашата оценка е, че ще отнеме много време преди пазарното търсене да достигне нивата от преди кризата и затова трябва да приспособим организацията към новата ситуация", посочи г-н Хенриксон и добави: "Това ще бъдат мерки за цялата компания и не са изключени официални известия за съкращения".

"Скания" обяви, че ще преоценява и част от своите индустриални и търговски операции, добавяйки, че има твърде много персонал в поделенията за глобални продажби и услуги, като от спада на дейността са били засегнати и отделите за изследвания и развитие на производителя на камиони.

"Изпълнителното ръководство работи съвместно с представителите на профсъюза по различни мерки за намаляване на разходите, като една от тях е намаляването на броя на консултантите", посочват от шведския производител на камиони.