Октриха кости от ихтиозавър на 246 млн. години
Секция: Наука
01 Юни 2020 18:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Октриха кости от ихтиозавър на 246 млн. години

/КРОСС/ Открити в Невада, САЩ, фосили са на бременен женски ихиозавър на 246 милиона години, съобщи "Асошиейтед прес".

Останките били открити от германския палеонтолог Мартин Зандер и екипа му в планината Агаста на 240 км от Рино през октомври 2011 г. Част от тях били взети за изследване още тогава, а останалите - когато екипът се върнал на мястото през 2014 г. Миналия месец изследователите публикували резултатите от анализа на откритите находки.

Учените потвърдили с изследванията си първоначалната си хипотеза, че са се натъкнали на останки на бременен женски ихтиозавър. Той бил от неизвестен досега вид.

В планинския масив има множество фосили. Находката на Зандер е една от двете най-значими там.

"Това е невероятно място и непрекъснато "излизат" нови неща. До каквото и да се докоснем, откриваме нещо ново", казва германският палеонтолог.

Другата значима находка все още не е описана в научна публикация, но Зандер обяснява, че е фосил на ихтиозавър с "гигантски череп". "Това е първото наистина голямо същество, живяло на Земята", казва ученият. Екипът трябвало да наеме камион, за да изтегли черепа по време на разкопките.

Бременният женски итхиозавър е наречен от изследователите "Мартина". Това е вторият най-стар образец на бременен ихтиозавър, откриван досега, след намерения в Китай, чиято възраст се определя на 249 милиона години. "Мартина" е от вида Cymbospondylus duelferi, който не е откриван никъде другаде досега, твърди Зандер.

Дължината й достига 3,6 метра, което я прави по-дребна от другите познати досега ихтиозаври, някои от които достигали дължина 18 метра. Въпреки по-дребното тяло, зъбите на Мартина били по-едри от очакваното за ръста й. С дългите малко над два сантиметра зъби тя разкъсвала риби и други морски същества в морето, което се простирало върху днешната територия на щата Невада.

"Била е доста свирепа дама", казва Зандер и я сравнява с друг, доста по-едър екземпляр от друг вид, открит също в Невада. Тя е наполовина на ръста му, а зъбите й са колкото неговите.