ДАЗД отбеляза 1 юни със старт на инициативата „Най-голямото детско „Благодаря“
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Юни 2020 18:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ДАЗД отбеляза 1 юни със старт на инициативата „Най-голямото детско „Благодаря“

/КРОСС/ Държавната агенция за закрила на детето за трета поредна година отбеляза Деня на детето с празничен концерт. Този път събитието съчета изпълненията на талантливи деца от цялата страна с началото на инициативата на председателя на ДАЗД „Най-голямото детско „благодаря". Целта е чрез кратки детски видеа, включени в общ проект.
„Най-много добрини правим за децата си и като родители, и като близки или професионалисти. Ето затова избрахме на този празничен ден да поставим началото на инициативата „Най-голямото детско „благодаря". Нека заедно покажем, че децата в България уважават и ценят хората до себе си - семейството си и всички тези, които се грижат за тях, които им помагат, които ги обичат и ги карат да се чувстват щастливи."- сподели председателят на ДАЗД, д-р Елеонора Лилова.
От 1 юни до края на 2020 година Агенцията ще събира кратки видеа до 20 секунди, които ще се монтират в един видеоклип и ще се подготви кандидатурата на децата от България за рекордите на Гинес. Колкото повече видеа се съберат, толкова по-голям е шансът каузата да спечели. Сумата от наградата ще бъде предоставена за подкрепа на деца без родители и за деца с изявени дарби.
Концертът, подарък от екипа на ДАЗД за всички деца от всяка точка на България, се в 15:00 часа на живо във Фейсбук страницата и YouTube канала на Агенцията.
Водещи на двучасовия видеострийминг бяха председателят на ДАЗД, д-р Елеонора Лилова, Диян Калайджиев от Благоевград и Ванеса Филипова от Банкя, членове на Съвета на децата и малката Божидара от София.
За поредна година празникът по повод Деня на детето е под патронажа на г-жа Марияна Николова, вицепремиер по икономическата и демографската политика.
„Аз зная, че днес се обръщам към бъдещите инженери, лекари, учители, изследователи и творци на България. Също така зная, че за да успеем се изискват много усилия и отговорности от нас възрастните, от вашите родители, но също така и от децата.
Скъпи деца, на днешния ден бих искала да ви уверя, че всички, които са отговорни за благополучието на децата у нас работят с професионализъм и ентусиазъм." - заяви в поздравителното си слово вицепремиерът г-жа Николова. Тя подчерта, че държавата и обществото трябва да гарантират образованието, здравеопазването, условията за творчество и спорт на децата.
Официалните гости, които поздравиха всички деца на живо по време на видеострийнга бяха г-жа Деница Сачева - министър на труда и социалната политик, г-жа Дияна Ковачева - Омбудсман на Р България и г-жа Зорница Русинова - заместник-министър на труда и социалната политика. Поздравителен адрес до председателя на Агенцията изпрати и г-жа Мария Габриел, комисар по иновации, научни изследвания, образование, култура и младеж. „Нека заедно насърчаваме таланта и изявите на децата ни, да ги учим да се радват на малките неща, да са смели, справедливи и честни!" - подчерта г-жа Габриел.
Детското „благодаря" е кауза, която заслужава да бъде подкрепена. Когато благодарим на познати или непознати, разбираме колко малко му трябва на човек, за да се почувства уважен и ценен. Екипът на ДАЗД вярва, че доброто и благодарността вървят ръка за ръка. Колкото повече благодарност показваме на другите, толкова повече хора ще направят света ни по-добро място за живеене. Нека детското „благодаря" е вирус, който зарази всички и ни направи още по-добри и човечни!