Асеновата крепост вече е с удължено работно време
Секция: Туризъм
02 Юни 2020 07:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Асеновата крепост вече е с удължено работно време

/КРОСС/ Асенова крепост ще работи вече с удължено работно време, съобщават от община Асеновград. Туристическият обект ще посреща посетители от 09:00 ч. до 20:00 ч., без почивен ден. Стойността на входния билет е без промяна - 4 лева за 1 човек, а за групови посещения (над 10 души) цената е 3 лева. Студентите, учениците и пенсионерите плащат по 2 лева, за да влязат и да разгледат крепостта. Цената на билета за семейства с до 2 деца е в общ размер на 9 лева. За обикновена беседа се плаща 7 лева, за специализирана по зададена тема - 9 лева, а за такава, на чужд език - 12 лева. За времето на извънредното положение тази година обектът е бил посещаван както следва: март - 3 378 туристи; април - 195 туристи; май - 4 501 туристи.

Асеновата крепост не е спирала да приема посетители през цялото време на извънредното положение, при спазване на всички изисквания и заповеди от Министерството на здравеопазването. Напомняме, че посещението на туристическите обекти, които са на открито, не беше забранено. Идеята за удължаване на работното време на крепостта е във връзка с разпространението на пандемията от новия коронавирус COVID-19, поради което за последните два месеца не успяха да се реализират очакваните за периода приходи. Планирано е през юли и август, когато е активният туристически сезон, обектът дори да работи от 09:00 ч. до 22:00 ч. в петък, събота и неделя, а до 20:00 ч. да е в останалите дни.

През изминалата седмица се проведе среща между ОП "Туризъм" към община Асеновград и туроператори от пловдивска област по темата за протичането на предстоящия летен сезон и съвместните мерки за привличане на туристи в региона. Дестинациите в Асеновградско, които бяха обсъдени по време на дискусията, освен НПК Асенова крепост, са Палеонтологичен музей и Исторически музей, Етнографската къща и Старинно училище "Свети Георги" в града, пещера "Добростански бисер" и скалното светилище "Беланташ", "Караджов камък" и "Хайдушки камък". В срещата участие взеха представители на къщи за гости и комплекси в родопските села Мостово и Врата. Дискутирани на събирането бяха различни туристически маршрути в региона, рекламата, популяризиране на обектите сред туристите и активизирането им да подкрепят българския туризъм.