Българите са се хранили по-здравословно по време на карантината
Секция: Здраве
02 Юни 2020 17:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българите са се хранили по-здравословно по време на карантината

/КРОСС/ Повечето хора предпочитат да се хранят вкъщи с домашно приготвена храна, вместо поръчана, а сандвичите остават фаворит на всички времена. Това показва проучване, проведено от Upfield, производителят на маргарините Калиакра, Бецел, Рама и агенцията за маркетингови изследвания Pragmatica.

Почти няма тема в света, която да не е засегната по някакъв начин от пандемията. Така е и с хранителните навици, защото повечето от нас трябваше да работят от вкъщи почти два месеца. 96% от хората между 20 и 64 години казват, че готвят вкъщи. Българинът прекарва дневно средно 63 минути в приготвяне на храна. За 43% от работещите вкъщи това е повече от преди.

Какво да сготвим днес?

Що се отнася до готвенето вкъщи, по време на работния процес, според проучването 58% от българите планират храненето си седмица предварително. Всеки трети отговорил казва, че се храни по-здравословно от преди пандемията. 40% хапват повече зеленчуци, 36% избират повече плодове и само 4% са наблегнали на сладките неща и шоколада. Не знаем дали „инстаграмъбъл" домашно приготвения хляб има нещо общо с това, но 18% от хората казват, че хапват повече сандвичи от преди.

Сандвичът не излиза от мода

Работата вкъщи означава също, че след една „онлайн" среща може да следва веднага друга и понякога набързо, докато работим, имаме време само за няколко хапки.

72% от феновете на сандвича го хапват редовно, а абсолютен фаворит е сандвичът със сирене.

Повечето предпочитат сандвич за закуска (58%) или за леко хранене (32%). Обичат го, защото е вкусен, приготвя се бързо и може да бъде в много комбинации.

20% повече маргарин се е консумирал по време на карантината

Проучването беше фокусирано и върху отношението към маргарина. Стана ясно, че 38% от отговорилите употребяват маргарин; повечето от тях (35%) го ползват директно като съставка за сандвичи. Харесват го предимно, защото се размазва добре и е вкусен. След като са правили повече сандвичи по време на карантината, съответно са имали нужда от 20% повече маргарин в хладилника. Двама от десет фенове на маргарина го предпочитат, защото е на растителна основа и 17%, защото се комбинира лесно.

Интересно е, че 93% от отговорилите не знаят, че някои маргарини съдържат също Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, и витамин Е. Хората все още вярват в няколко мита и погрешни схващания свързани, които вече са доказани като неверни. Например, митът, че „маргаринът е направен от хидрогенирани растителни масла" - което не е вярно, защото хидрогенацията не е част от технологията за производство на маргарин.

Друго интересно наблюдение от проучването е, че семействата започват да се хранят по-често заедно. Повече от половината казват, че се събират около масата. Родители и деца, всички заедно, се наслаждават на домашно приготвената храна.