Коронавирусът може да отложи завръщането на Су-25 до 2 месеца
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Юни 2020 18:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Коронавирусът може да отложи завръщането на Су-25 до 2 месеца

/КРОСС/ В края на месец юли 2020 г. първият ремонтиран Су-25 се очаква да се завърне у нас, но не е изключено пандемията от коронавирус да го забави до 2 месеца, предаде репортер на БГНЕС.

На 14 декември 2018 г. Министерството на отбраната сключи договор за „възстановяване на летателната годност и замяната на остарялото комуникационно и навигационно оборудване на 8 самолета Су-25". Договорът е на обща сума 42 185 620 евро и е сключен с беларуската компания „558 Авиационен ремонтен завод".

Срокът на модернизацията на един самолет е 11 месеца от постъпването на авансовото плащане. Средствата са приведени от МО в края на юни 2019 г., така че се очаква първият самолет да се върне след ремонта в края на юли 2020 г.

В рамките на 7 месеца след връщането на първия Су-25 на родна земя ще се завърнат и останалите 7 щурмовика. Гаранцията на самолетите е 300 летателни часа и/или 2 години, което от събитията настъпи първо. В договора също така е включена доставката на консумативи, осигуряващи експлоатацията на всяка една от машините за 1 година.

От МО уверяват, че договорът се изпълнява съгласно графика, но не изключват заради пандемията от коронавирус да има незначително забавяне до 2 месеца, засягащо връщането от ремонт на първия и втория Су-25.

Самолетите Су-25 са единствените средства на Военновъздушните ни сили за изпълняването на задачите по мисията „Отбрана" - за огнева поддръжка на сухопътните и военноморски сили. Това е записано в Програмата за развитие на отбранителните способности на българската армия 2020.

Су-25 е едноместен щурмовик създаден от ОКБ Сухой в Съветския съюз. Той е участвал в множество военни конфликти, включително в Афганистан и Македония. Приет е на въоръжение в българските ВВС още по времето, когато страната ни бе член на Варшавския договор.