Джордж Клуни: Расизмът е нашата пандемия
Секция: Шоубизнес
03 Юни 2020 10:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Джордж Клуни: Расизмът е нашата пандемия Актьорът с позиция за ставащото в САЩ

/КРОСС/ Джордж Клуни използва влиянието и гласа си, за да покаже подкрепа към чернокожите по целия свят. Актьорът публикува есе в изданието „The Daily Beast“, в което твърди, че най-страшната пандемия в Съединените щати не е заразата от коронавирус, а продължаващият расизъм и различното отношение към представителите на различна раса от бялата.

Повод за думите на 59-годишната звезда е убийството на Джордж Флойд и протестите, които се родиха след това. Вече седми ден продължава гражданското неподчинение, а към маршовете в различни щати се присъединиха и много известни личности, включително Ариана Гранде, Холзи, Ник Каннон и Коул Спраус. Други пък изразиха своето отвращение в социалните мрежи и поискаха най-тежкото наказание за полицая, който притиска главата на Флойд към земята в продължение на 8 минути, което се превръща и в причина за смъртта на мъжа.

Клуни пише, че иска радикални промени в правоприлагащите органи и в наказателната система на САЩ. Той нарича расизма „нашата пандемия“ и вирус, чието лекарство все още не е открито. „Тази пандемия засяга всички нас и в продължение на 400 години не успяхме да намерим ваксина за нея“, казва актьорът. Той добавя, че сякаш светът е спрял да търси лечение и просто се опитва да забрави за проблема.

„Тази седмица се чудим какво трябва да направим, за да променим това, но помнете, че ние сме тези, които създадохме този проблем. Има само един начин да се отървем от болестта: Гласувайте“

Актьорът казва, че сегашните протести му напомнят на онези от 1990-а, а смъртта на Джордж Флойд свързва с тази на друг чернокож – Ерик Гарнър, който отново е убит от полицай, който го задушава при ареста. И двамата мъже в продължение на няколко минути казват, че не могат да дишат и молят да бъдат пуснати. 

Клуни смята, че единствената причина за смъртта на Флойд е притискането от страна на полицая и той трябва да си понесе последствията. „Гледахме как той си взима последната глътка въздух. Това се случи през 1968, 1992 и 2014 година“. Звездата допълва, че все още не се знае какъв ще е изходът от протестите, но се надява да няма повече загубени животи. 

Клуни не е единственият, който изрази гнева си от смъртта на Джордж Флойд. Бионсе, Селена Гомес, Хари Стайлс и Лизо също публикуваха своето разочарование и гняв от служителите на реда, които вече са уволнени от полицията в Минеаполис. Полицаят, който е виновен за смъртта на Флойд вече е в ареста и е обвинен в умишлено убийство и убийство по особено жесток начин.