Почина Тересита Капоте
Секция: ПОЛИТИКА
03 Юни 2020 10:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Почина Тересита Капоте

/КРОСС/ Почина дългогодишният посланик на Куба в България от близкото минало Тересита Капоте Камачо. Нейно превъзходителство издъхна на 77 години, съобщиха преди минути нейни близки, които цитират естрадната прима Йорданка Христова. 

Н. Пр. Тересита Капоте Камачо е извънреден и пълномощен посланик на Куба у нас от декември 2010 г. до 2015 г., но животът й е свързан с България много по-отдавна – от далечната 1961 г., когато тя стъпва на българска почва за пръв път, за да учи металургия в Перник. След като заминава в родината си, тя ражда Асен и Роси, а през 1966 г. Тересита отново е в България – работи като секретарка и преводачка в кубинското посолство. Четири години по-късно се прибира в Хавана с малката Роси, а Ачо остава у нас.

В Куба Тересита завършва Института за външнополитически отношения и става професионален дипломат. Превежда при разговорите между Тодор Живков и Фидел Кастро – както при посещението на българския лидер на Острова на свободата през 1970 г., така и при ответната визита у нас на вожда на Кубинската революция през 1972 г. През 1986 г. Тересита отново идва на работа в кубинското посолство в София – отначало като втори, а после и първи секретар. Става свидетел на промените у нас през 1989 г. Следващият й мандат в България е между 1994 и 2001 г.

Тогава тя е тук като временно управлявящ посолството на Куба. По-късно дипломатическият ранг в отношенията между страните ни е вдигнат до най-високо ниво. Заедно с нея е съпругът й – кубинецът Берман Алеман, който също е на дипломатически пост в посолството. Тересита е особено горда с тримата си внуци – синовете на Ачо Георги и Борис и момчето на Росио – Хавиер. Н. Пр. Тересита Капоте е посланик у нас до 2015 г.