Китай ще търси извънземни с най-големия телескоп в света
Секция: Наука
03 Юни 2020 10:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Китай ще търси извънземни с най-големия телескоп в света

/КРОСС/ Най-големият радиотелескоп в света – “Тянън” („Небесно око“), разположен в южен Китай, през септември ще започне да търси сигнали от извънземни цивилизации.

Гигантското устройство се нарича още FAST – Five hundred meter Aperture Spherical Telescope (сферичен телескоп с диаметър петстотин метра). Основните му задачи са изучаването на тъмната материя, проучването на образуването и еволюцията на галактиките, както и други научни мисии. Сега към тях ще бъде добавено и търсенето на сигнали от извънземни цивилизации, пише в. „Известия”.

Изграждането на 500-метровото съоръжение в планината струва 185 милиона долара. Около девет хиляди души бяха преселени от петкилометровата зона около телескопа. В радиус от десет километра е въведен режим на радио мълчание и забрана за всякакви строителни работи. Вместо това беше открит научно-развлекателен парк до гигантския телескоп, където туристите идват с удоволствие. На 11 януари 2020 г. радиотелескопът FAST премина тестовете и официално беше пуснат в експлоатация. Работата по създаването на “Небесно око” продължи 26 години.

Оборудване за търсене на сигнали за извънземни цивилизации китайските учени получиха преди две години. Въпреки това, през цялото това време то работи в тестов режим. Джан Тонджи, ръководител на научната група, подчерта, че търсенето на извънземни няма да има приоритет пред другите научни мисии на телескопа.

Той обаче все още не вижда подходящи „извънземни кандидати“ сред сигналите, получени от телескопа. По правило те идват от пулсари или са случайни радио изблици – явления с все още неизвестен характер.