Наематели в молове искат по-ниски наеми и по-кратко работно време
Секция: ИКОНОМИКА
03 Юни 2020 11:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Наематели в молове искат по-ниски наеми и по-кратко работно време Част от тях отчитат спад на оборотите с 25-30% в последните седмици

/КРОСС/ Напрежение сред търговците в моловете. Те са готови за протест с искане за по-ниски наеми и намалено работно време. Две седмици след отварянето на обектите им търговците отчитат малко клиенти и много натрупани загуби.

„Клиентите са много по-малко от преди. Това не е неочаквано поради ред причини. Заради това, че много от хората предпочитат да не излизат от вкъщи, въпреки че падна забраната. Заради това, че е некомфортно да се пазарува на два метра един от друг. Некомфортно е да избираш стока и да ти дишат в гърба. Борбата на търговците е да оцелеят, не да излязат „на зелено”, каза Мариан Колев от Българската ритейл асоциация.

По думите му по времето, в което е имало забрана за работа на търговски обекти и молове, е задължително освобождаването от месечен наем. Асоциацията настоява и за фиксиране на неустойките при разваляне на договор за такъв. „Много от наемодателите са предвидили неустойки в размер на дължимите суми до крайния срок на договора.  Понякога става въпрос за 5-7 години”, уточни Колев.

Другото искане на собствениците на магазини е намаляването на работното време и те да затварят в 20, вместо в 22 часа. По думите на Колев това ще намали разходите им за осигуряване на работна сила и ще осигури повече време за дезинфекция.

Емануил Гинев е управител на търговски обект. Той обясни, че клиентите избягват да пазаруват след 20 часа. По думите му в последните две седмици се отчита 25-30% спад на печалбите.