Търси се най-дълголетната котка в България
Секция: ЛЮБОПИТНО
03 Юни 2020 12:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Търси се най-дълголетната котка в България

/КРОСС/ Конкурсът се организира от PURINA® PRO PLAN® и е част от информационна кампания за осигуряване на по-добро здраве на котките.

Казват, че хората си взимат кучета, а котките си взимат хора. Ако имате щастието да живеете заедно с котката си повече от 10 години, то тогава можете да се включите в първия по рода си конкурс, търсещ най-дълголетната котка в България, организиран от PURINA® PRO PLAN®. За да участват, стопаните трябва да изпратят съобщение във Facebook страницата на PURINA® Bulgaria в периода 03.06-26.06.2020 г. и да приложат паспорт или снимка, доказващи годините на техния любимец. Финалистите ще бъдат избрани без жури, по критерий години, а екип на организаторите ще проверява достоверността на документите, преди да провъзгласи един от участниците за победител.

Котката победител в конкурса ще се наслади на парти по случай рождения си ден, както и на безплатна храна за неограничен период от време. Тя ще бъде обявена на 08.07.2020 г., заедно с още 100 участника, които ще получат подарък от 1,5 кг. храна PURINA® PRO PLAN® и ваучер за профилактичен преглед. Храната ще бъде доставена до най-близката клиника от партньорската мрежа на PURINA® PRO PLAN®, за да може собственикът да я получи в удобно за него време. Той трябва да посети клиниката заедно със своята котка, за да бъде установена възрастта ѝ и да може да се възползва от прегледа и съветите на ветеринарния лекар. Цялата информация за конкурса и процеса по кандидатстване ще откриете на www.purina.bg/pro-plan/domat-e-tam-kadeto-e-kotkata.

Инициативата е част от дългосрочната мисия на бранда да се грижи за здравето на котките, като тази пролет стартира и информационна кампания за ползите от кастрацията с цел да докаже, че процедурата може да удължи живота на домашните ни любимци. Дали е кастриран победителят в конкурса за най-дълголетната котка в България? Предстои да разберем! Според д-р Генов, ветеринарен лекар с над 10 годишен опит, с професионална насоченост в Акушерство и Хирургия: „Кастрираните котки са по-спокойни и живеят по-дълго, а кастрацията е отлична профилактика на туморите на млечните жлези и пиометрата (гнойно възпаление на матката), кисти на яйчниците и пр. при женските котки.“

Кастрацията не е много разпространена в България, което води до свръхпопулация на улични котки, чести инциденти или изоставяне на малки котенца. „Тя е перманентен контрол на половият цикъл и ако котките не се размножават, е добре от медицинска гледна точка да се кастрират. Котките се разгонват няколко пъти в рамките на един сезон, а домашните – понякога целогодишно, заради изкуствената светлина на дома“, допълва д-р Генов. Процедурата помага да се намали риска от различни заболявания, а също и тревожността на котето у дома. Препоръчва се да се спазва определен хранителен режим след кастрация, за да не се стигне до затлъстяване.

На помощ идват продуктите на PURINA® PRO PLAN®, които са разработени в следствие от дългогодишни научни проучвания и с пълна отдаденост за създаването на по-добър живот за домашните любимци и техните собственици. PURINA® PRO PLAN® осигурява едновременно храна и защита, благодарение на формулата си OPTIRENTAL® с антиоксиданти, аргинин и омега 3 мастни киселини, която помага за поддържането здрави бъбреци и на идеално телесно тегло. Разработена от ветеринарни лекари и експерти в храненето, пълноценната храна подпомага здравословното състояние на котето и удължава времето, което прекарваме с домашния си любимец.