Тръмп беснее: Хаос, беззаконие, Ню Йорк е напълно извън контрол
Секция: СВЯТ
03 Юни 2020 14:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тръмп беснее: Хаос, беззаконие, Ню Йорк е напълно извън контрол Разследват полицията в Минеаполис за нарушаване на човешките права

/КРОСС/ Американският щат Минесота подаде жалба срещу полицията в град Минеаполис за нарушаване на човешките права заради смъртта на Джордж Флойд. 

Размириците, които продължиха седмица и в които загинаха 11 души, а стотици бяха ранени, вече утихват и постепенно стават мирни. В родния град на убития тъмнокож мъж - Хюстън,  се проведе марш в негова памет.

Около 25 000 души се събраха, за да почетат паметта на Джордж Флойд. Събитието беше организирано от местни рапъри и негови приятели. Погребението е насрочено за следващата седмица. 

Въпреки че демонстрациите започват да стават мирни, все още на някои места има бунтове. Полицията в Ню Йорк арестува 200 души през изминалата нощ. А президентът Доналд Тръмп отправи остра забележка към губенатора Андрю Куомо заради ситуацията. 

"Хаосът, беззаконието и разрушенията превземат Ню Йорк. Кога губернаторът Куомо ще поиска помощ от федералното правителство? Ню Йорк е напълно извън контрол. Трябва да се сложи край на безредиците", написа американският глава Доналд Тръмп в Twitter.

В Орландо, Флорида около 2 000 души се събраха на мирен митинг и се отправиха към кметството. Около 1600 военнослужещи са разположени в околностите на Вашингтон, където избухнаха протести и размирици.

В Сиатъл демонстранти застанаха пред полицейския кордон с чадъри, за да се предпазят от използваните от полицията лютив спрей и сълзотворен газ.