СЗО: Втора вълна на коронавирус може да бъде избегната
Секция: Здраве
03 Юни 2020 14:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
СЗО: Втора вълна на коронавирус може да бъде избегната

/КРОСС/ Втората вълна от заразяване с коронавирус не е неизбежна – може да се избегне, ако се вземат превантивни мерки. В същото време остава заплахата от повторно избухване на епидемията. Това съобщи директорът на регионалния офис за Европа на Световната здравна организация (СЗО) Ханс Клюге на брифинг в Копенхаген.

“Втората вълна не е неизбежна. Но все по-голям брой държави премахват ограниченията и съществува ясна заплаха от повторни огнища на инфекция с COVID-19. Ако тези огнища не бъдат предотвратени, втората вълна може да дойде и може да бъде много разрушителна”, каза той.

Според него страните по света вече са научили много от началото на годината за борбата с епидемията. “Добрата новина е, че научихме много от първата вълна. Ако се появи ново огнище, ще бъдем по-добре подготвени, вече по-добре познаваме вируса, какви мерки работят, как да се подготвим”, продължи Клюге.

Той подчерта, че е необходимо внимателно и постепенно да се премахнат въведените ограничения, както и постоянно да се следи ситуацията.