Правителството одобри доклад с мерки за подпомагане на въздушния транспорт
Секция: Туризъм
03 Юни 2020 15:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Правителството одобри доклад с мерки за подпомагане на въздушния транспорт Намалява се летищната такса за паркиране на летище София със 70% в срок от 6 месеца

/КРОСС/ Правителството одобри доклад с мерки за подпомагане на въздушния транспорт. Решението беше взето в рамките на днешното заседание на Министерски съвет, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Мерките са насочени към ограничаване на последиците от пандемията от COVID-19 в областта на въздушния транспорт и отговарят на приложимите правни актове в сферата на гражданското въздухоплаване. Предвидени са следните мерки:

- Намалява се летищната такса за паркиране на летище София със 70% в срок от 6 месеца, но не по-късно от настъпване на ефективната дата на концесията на летище София, предвидена в проекта на концесионен договор. Мярката се отнася до всички въздушни превозвачи, опериращи от и до летище София.

- Отсрочва се плащането на таксите за аеронавигационно обслужване в зоните и районите на летищата за 8 месеца от всички въздушни превозвачи.

- Отлага се се и плащането на концесионно възнаграждение, дължимо за 2020 г., както и извършването на оперативни и капиталови разходи. Намаляването на оперативните и капиталови разходи е мярка, приложима за „Летище София“ ЕАД. Отлагането на плащането на концесионно възнаграждение е приложимо за концесионера на гражданско летище за обществено ползване Бургас и гражданско летище за обществено ползване Варна. Подобна мярка е одобрена от Европейската комисия (ЕК) на 11 април 2020 г., за отлагане плащането на концесионни такси от операторите на летищата в Шарлероа и Лиеж, Белгия.

Освен това по време на заседанието министрите взеха решение безработните, които сключат трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа съгласно влезлите в сила от 14 май промени в Закона за здравето, да запазят правото си на месечни социални помощи. Те ще имат право и на помощи за отопление, ако отговарят на всички други условия за получаването им. Запазването на правото на подкрепа се гарантира с промени в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, които бяха одобрени от правителството. Измененията насърчават трудовата активност на безработните и интегрирането им на пазара на труда, освен това позволяват повишаване на доходите им, без да губят правото на социално подпомагане.

Съгласно измененията в срок до 31 октомври 2020 г. трудови възнаграждения и свързаните с тях плащания от сключени трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа няма да се считат за доход при определяне на размера на социалните помощи.

Отчисления в размер 50 % от печалбата за финансовата 2019 г. на държавните предприятия и търговските дружества с държавно участие в капитала ще бъдат внесени в полза на държавата, стана ясно още от заседанието на правителството.

Министрите приеха Разпореждане за установяване и внасяне в полза на държавата на отчисления от печалбата за финансовата 2019 г. от държавните предприятия и търговските дружества с държавно участие в капитала. Процентът на отчисленията от печалбата е 50 на сто, с изключение на Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение". Процентът на отчисления е в съответствие със заложените параметри в Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 г.

От обхвата на Разпореждането са изключени лечебните заведения за болнична помощ, като се отчита тяхната специфика и изключителната им зависимост от ограничен брой източници на финансиране, както и дружествата от отрасъл „Водоснабдяване и канализация" и Българска банка за развитие АД.

Срокът за внасяне на отчисленията и дивидентите за държавата е 31 юли 2020 г.