Обвиниха още трима полицаи за смъртта на Флойд, протестите в САЩ и Европа не стихват
Секция: СВЯТ
04 Юни 2020 09:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обвиниха още трима полицаи за смъртта на Флойд, протестите в САЩ и Европа не стихват Има вероятност да получат максимална присъда от 40 години затвор

/КРОСС/ Още трима полицаи са с обвинения за смъртта на Джордж Флойд, а в Съединените щати и в Европа протестите не стихват. Главният прокурор на щата Минесота повдигна нови, по-тежки обвинения срещу бившия полицай, който причини смъртта на Флойд. 

Другите трима, наблюдавали случващото се, са обвинени в подпомагане и подбуждане към убийство. И четиримата полицаи са изправени пред вероятността да получат максимална присъда от 40 години затвор. На този фон протестите не стихват вече десети ден. Безредици избухнаха край американското посолство в Атина снощи, задържани са 12 души. 

Според изданието "Етнос", анархисти са хвърляли срещу полицаите камъни и коктейли "Молотов", запалили са контейнери с боклук и са разбили витрини на магазини. В отговор полицията използвала сълзотворен газ. 

Хиляди демонстрираха в Стокхолм и в Ротердам срещу полицейското насилие, пренебрегвайки противоепидемичните разпореждания на властите. В Лондон също се проведе многохиляден протест. Там напрежението ескалира, след като част от прпотестиращите започнаха да хвърлят предмети по служителите на реда. 

За днес са планирани протести и в Австрия. Афроамериканецът Флойд почина след като бе затискан и задушаван от полицай по време на арест в продължение на 8 минути.