Объркване родило новината за поскъпване на парното, всъщност ще поевтинее
Секция: ИКОНОМИКА
04 Юни 2020 14:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Объркване родило новината за поскъпване на парното, всъщност ще поевтинее Задачата на Топлофикация е да върне всичко, платено в повече от софиянци, коментира Фандъкова

/КРОСС/ С 14% да поевтинее парното спрямо предишния отоплителен сезон, обсъжда Комисията за енергийно и водно регулиране. По-рано премиерът Бойко Борисов се закани, че ще обсъди с колеги смяна ръководството на регулатора, заради вчерашните прогнозни разчети, че всъщност се очаква поскъпване на топлото.

"Не вярвайте на всеки слух и всяка информация, която достига до вас. В качеството си на председател на КЕВР заявявам категорично, че цената на парното отопление ще бъде средно с 14% по-ниска за следващия отоплителен сезон спрямо онова, което плащахме през миналия отоплителен период. За София намалението е с 15%", обясни председателят на КЕВР Иван Иванов. 

При цена от 95 лева за мегават час досега, след намалението тя ще е 81 лева за новия период.

От КЕВР посочиха, че не бива да се сравняват нееднородни причини. Прогнозите породили доста дебати, дори било прогнозирано 22% поскъпване на цената на парното за София. Обяснението на Комисията за това - очакваното поскъпване на газа. 

От КЕВР уточниха, че промяна на цените се обсъжда на база промяна на цената на газа, а не на сегашната такава. 

"Задачата на Топлофикация е да върне всичко, платено в повече от софиянци от миналото лято, откакто правителството успя да договори по-ниските цени. Това е задачата на "Топлофикация-София", каза от своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова.