Мартин Димитров: Изпълнителната власт не трябва да се меси в работата на КЕВР
Секция: Коментари
04 Юни 2020 19:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мартин Димитров: Изпълнителната власт не трябва да се меси в работата на КЕВР 100 държавни бензиностанции няма да доведат до по-ниски цени, заяви той

/КРОСС/ "Изпълнителната власт не би трябвало да се меси в работата на независимия регулатор КЕВР". Това каза пред БНР икономистът Мартин Димитров, бивш депутат, във връзка с коментара на премиера Бойко Борисов, че още днес ще обсъди с КЕВР планираното поскъпване на парното и подчерта, че мандатът на ръководството на регулатора е изтекъл. Той изрази личното си мнение, че няма основание за поскъпване на парното.

Меси ли се държавата в пазара на горива чрез Държавната петролна компания

"Много сериозна грешка се допуска, която цели популистки ефект. Има хора в България, които вярват, че държавните структури са най-ефективните и към тях е насочена тази мярка", каза Димитров и уточни, че България е страната в ЕС с най-много бензиностанции на 1 млн. души

Икономистът беше категоричен, че проблемът с цени на горивата не идва от броя бензиностанции:

"Създаването на 100 нови държавни бензиностанции по никакъв начин няма да доведе до по-ниски цени на горивата, дори напротив - ще струва страшно много пари, защото знаем кредитите на държавата кой ги плаща - данъкоплатците".

В предаването "12+3" Димитров коментира, че има и нещо добро в решението да се създаде Държавната петролна компания:

"Свободните капацитети в Държавните складове да се отделят и да започнат да се използват от частни фирми за насърчаване на конкуренцията".

Във връзка с проверката на Комисията за защита на конкуренцията в Българската петролна и газова асоциация, Димитров каза: 

"Не са важни шумните акции, важни са резултатите".