Скопие обяви пълна блокада за 3 дни и върна други мерки след рекорден брой заразени
Секция: СВЯТ
04 Юни 2020 15:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Скопие обяви пълна блокада за 3 дни и върна други мерки след рекорден брой заразени

/КРОСС/ Македонската столица и други градове в страната въвеждат полицейски час от тази вечер, който ще продължи над 72 часа. Градският транспорт спира, а в цялата страна утре, 5 юни, е неработен ден. В редица градове извън големите ще е в сила полицейски час всеки ден от късния следобед до рано сутринта на следващия ден.

Това рязко връщане към мерки, които бяха ежедневие за мнозина на Балканите в последно време, има просто обяснение - коронавирусът отново се разпространява бързо.

Днес заразените с COVID-19 за 24 часа са 120 (при 953 теста), съобщи здравният министър Венко Филипче. На пресконференция снощи той обвърза увеличаването на случаите с незачитане на санитарните мерки, останали в сила след падането на ограниченията.

Близо 300 са заразените за три дни след седмици, в които новите случаи на ден бяха двайсетина, а понякога под 10. На Балканите такива стойности в момента са познати само в много по-голямата като население Румъния. Досега рекордът в Северна Македония бе 109 души, отбелязан през април. Двама са починали.

Кабинетът снощи реши, а днес съобщи, че утре е неработен ден на цялата територия на страната. Министерството на труда обяснява решението с нуждата от "осигуряване на цялостна координация на активностите, насочени към предотвратяване на внасянето и разпространяването на коронавируса (SARS-CoV-2, причиняващ) COVID-19."

Новите огнища на коронавируса - Скопие, Щип и Тетово - се появяват седмици след като започна разхлабване на мерките в страната, които бяха сред най-строгите в Европа, макар да се срещаха и другаде на Западните Балкани. Блокадата включваше полицейски час през делничните дни, започват късно следобед, и пълна забрана за напускане на домовете през почивните.

В Скопие, както и в другите изброени градове тази вечер в 21 ч. започва да тече пълна забрана за излизане. Тя ще е в сила до 5 ч. сутринта в понеделник. В останалите градове в страната се връща полицейският час от 16 ч. всеки ден до 5 сутринта на следващия. И в четирите града с по-строги мерки и останалите аптеки и болници остават отворени през цялото време.

Във "Фейсбук" компанията, отговаряща за градския транспорт в Скопие, обяви, че от тази вечер в 21 ч. до понеделник сутринта обществените превози спират напълно. Междувременно и сега автобусите се движат по съботно-неделно разписание.