Спортът у нас се завръща с лудо футболно дерби
Секция: СПОРТ
05 Юни 2020 08:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Спортът у нас се завръща с лудо футболно дерби

/КРОСС/ След близо три месеца без никакъв спорт днес запалянковците отново ще усетят тръпката от играта, макар и повечето от тях пред телевизорите. Рестартът на сезона ще започне с футболния двубой между Локомотив Пловдив и Етър, след което ще се играе дългоочакваното дерби Левски – Лудогорец.

Битката от 25-и кръг на Първа лига ще се разрази на стадиона на софийския клуб “Виваком Арена – Георги Аспарухов” от 21:00 часа.

Състоянието на двата отбора след пандемията е абсолютно неизвестно, тъй като никога в Европа не се беше случвало нещо подобно и не се знае как въобще ще се развие първенството. Дългата пауза без съмнение е нарушила ритъма на отборите.

Лидер е Лудогорец с 55 точки от 23 мача, а Левски с 46 т. от 24 срещи заема втора позиция.

Левски би трябвало да има леко психологическо предимство от победата над “орлите” за Купата на България. Тя бе постигната в началото на месец март и дойде след изпълнение на дузпи. Футболистите на Лудогорец имаха надмощие, но трябваше да напуснат “Герена” с наведени глави. Това се случи в момент, в който финансовата криза в софийския клуб вече бе настъпила и феновете събираха пари за погасяване на вноските към НАП.

Лудогорец сега има убедителна преднина в класирането, а освен това статистиката е в полза на разградчани. Те са спечелили 17 срещи с Левски, шест са завършили наравно, а “сините” са станали победители в 4 срещи. На “Герена” двата отбора са спорили 13 пъти и домакините са се поздравили с пълен успех три пъти, загубили са седем мача и в три са фиксирани равенства.

Лудогорец в последните години е абсолютен хегемон и спечели осем поредни титли. При победа тимът от Разград ще дръпне още от преследвачите си и почти ще реши съдбата на първенството. Левски от своя страна е длъжен да зарадва привържениците си, които помагат и издържат финансово клуба вече няколко месеца. След частичното отваряне на стадионите “сините” ще бъдат подкрепяни от близо 5 000 свои запалянковци. Така днешният мач се явява един от най-чаканите сблъсъци за сезона.