Парното - хем по-скъпо, хем по-евтино
Секция: Анализи
05 Юни 2020 08:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Парното - хем по-скъпо, хем по-евтино

/КРОСС/ Колко ще плащаме за парно и топла вода след 1 юли - 22% по-скъпо или 14% по-евтино. От два дни този въпрос така и не може да бъде уточнен. Два дни и двете твърдения се оказват верни.

Парното действително скача с около 22% спрямо действащите в момента цени. Спрямо цените от юли миналата година, когато не беше обявено "историческото намаление" на цената на природния газ от Русия, то ще бъде с 14% по-евтино.

По думите на енергийния експерт Еленко Божков тази по-висока цена ние ще плащаме до края на юни следващата година и всякакви шикалкавения са ненужни.

Цената на природния газ за следващата година ще бъде увеличена. Трябва всеки месец да се прави актуализирана цена на топлинната енергия и нещата ще си дойдат на мястото, настоя Божков.

Според Еленко Божков премиерът Бойко Борисов е прав с критиките си - колкото по-бързо поиска оставката на КЕВР и на енергийния министър Теменужка Петкова винага ще бъде закъсняла.

В студиото на Нова телевизия председателят на Комисията по енергетика в НС Валентин Николов обясни прогнозните цени с това, че засичане на топломерите се прави веднъж годишно: имате вирус, не сте вкъщи и "сметките отиват на кино". Засичането се прави, когато е свършил отоплителният сезон.

Валентин Николов даде пример със сметка от 1000 лв. След 1 юли бихме плащали около 850 лв., а без последното решение на КЕВР, което ще се вземе на 1 юли, тази сметка би била 760 лв.

В момента всички клиенти на "Булгаргаз" са получили споразумение колко пари ще им бъдат върнати, като за "Топлофикация - София" сумата е около 45 милиона лева. После КЕВР ще излезе с изчисление колко е цената за целия период и тогава потребителите ще бъдат уведомени, уточни Николов.

КЕВР следи ежедневно цената на фючърсите на европейските борси, иначе ще фалират топлофикациите. Така вместо 22 лева, за следващата година от 1 юли 2020 до същия период на 2021 г. те са заложили около 33 лева, обясни Николов. На въпрос кога ще е следващо поскъпване, Николов посочи, че КЕВР са предвидили цената на газа за година напред. Ако има грешка, те ще я коригира през следващия сезон.

Николов е доволен от работата на енергийния регулатор, защото според него той се е справил с работата си. Според него председателят на КЕВР Иван Иванов има вина толкова, доколкото не е обяснил правилно формирането на цената.

На въпрос кога и как ще бъде направена смяната на състава на КЕВР, тъй като комисията е с изтекъл мандат, Валентин Николов отговори, че ще се търси експерт за председател.